Напишете дума/думи за търсене

Рецепти за студено време, които ще сгреят и душата

Снимка: Pexels

Студените дни наближават, а в такова време е прекрасно да превърнете кухнята в топло убежище - на вкусове, на аромати и на сплотяване. Предлагаме ви три рецепти, които да внесат топлина, уют и повод за приятни разговори.

Ризото с гъби, пармезан и бяло вино

Класика с дълбок вкус и копринена текстура. Това ризото е перфектен избор за уютна вечеря с чаша вино.

Необходими продукти (за 2 порции):

180 г ориз арборио или карнароли

250 г пресни гъби (печурки, манатарки, шийтаке или микс)

1 малка глава шалот (или 1/2 глава лук)

2 скилидки чесън

750 мл зеленчуков или пилешки бульон (горещ)

80 мл сухо бяло вино

30 г настърган пармезан

1 с.л. масло + 1 с.л. зехтин

Сол и черен пипер на вкус

Пресен магданоз за поръсване

Начин на приготвяне:

Нарежете гъбите на филийки. Нарежете лука и чесъна на ситно.

Загрейте зехтина и маслото в дълбок тиган или касерола. Задушете лука и чесъна до омекване (около 2–3 минути). 

Добавете гъбите и гответе до златисто и до пълно изпаряване на течността. Прибавете ориза и запържете за 1–2 минути, докато стане леко прозрачен. Това "отваря" зърната за поемане на вкуса. Добавете виното и разбърквайте, докато се абсорбира напълно. Постепенно започнете да добавяте горещия бульон – по 1 черпак, като разбърквате непрекъснато. Следващият черпак добавяте, когато предишният е почти изпарен. Процесът трае около 18–20 минути. Оризът трябва да е "ал денте" – леко твърд в сърцевината. 

Приключете с настъргания пармезан, още малко масло и разбъркайте добре. Сервирайте горещо, поръсено с пресен магданоз и допълнителен пармезан по желание.

 Пиле пиката с лимон и каперси

Леко, свежо и невероятно ароматно ястие с италиански корени. Бързо се приготвя, но изглежда като от ресторант.

Необходими продукти (за 2 порции):

2 пилешки гърди (филирани на тънко)

3 с.л. брашно

2 с.л. зехтин

1 с.л. масло

1 лимон (сокът + резени за сервиране)

1 ч.ч. пилешки бульон

1 с.л. каперси (отцедени)

Сол и черен пипер

Пресен магданоз за декорация

 Начин на приготвяне:

Филирайте пилешките гърди по дължина, за да получите по-тънки парчета. Оваляйте ги леко в брашно, смесено със сол и пипер. Загрейте зехтина и маслото в широк тиган. Изпържете пилето от двете страни до златисто – по около 3–4 минути на страна. Извадете месото и в същия тиган добавете бульона, лимоновия сок и каперсите. Разбъркайте и оставете соса леко да се сгъсти – около 3–4 минути. Върнете пилето в тигана и оставете да се довари още 2–3 минути, за да поеме вкуса. Сервирайте топло, гарнирано с резени лимон и пресен магданоз. Прекрасно се комбинира с картофено пюре или сотирани зеленчуци.

 Тарт Татен с карамелизирани круши и маскарпоне

Френски десерт, който изглежда впечатляващо, но всъщност е доста лесен. Плодовете се карамелизират отдолу, а тестото се обръща след печене.

Необходими продукти:

1 готово руло бутер тесто

3 големи, леко твърди круши

50 г масло

60 г кафява захар

1/2 ч.л. канела

1 ванилия или ванилена захар

Щипка сол

За поднасяне:

Маскарпоне (може да разбиете с 1 с.л. пудра захар и няколко капки ванилия)

Орехи (по желание)

 Начин на приготвяне:

Обелете и нарежете крушите на половинки или дебели резени.

В тиган, който може да се използва и за печене (или в малка тава), разтопете маслото и добавете захарта, канелата, ванилията и щипка сол. Гответе 2–3 минути, докато се получи златист карамел. Подредете крушите върху карамела с изрязаната част надолу. Гответе още 5 минути на котлона.

Разточете бутер тестото леко и покрийте крушите, подпъхвайки краищата около плодовете. Печете в предварително загрята фурна на 200°C за около 25–30 минути, докато тестото стане златисто и хрупкаво. Извадете, оставете 5 минути да се охлади и обърнете внимателно върху чиния. Сервирайте с топка маскарпоне или ванилов сладолед и няколко орехови ядки.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X