Студените дни наближават, а в такова време е прекрасно да превърнете кухнята в топло убежище - на вкусове, на аромати и на сплотяване. Предлагаме ви три рецепти, които да внесат топлина, уют и повод за приятни разговори.
Ризото с гъби, пармезан и бяло вино
Класика с дълбок вкус и копринена текстура. Това ризото е перфектен избор за уютна вечеря с чаша вино.
Необходими продукти (за 2 порции):
180 г ориз арборио или карнароли
250 г пресни гъби (печурки, манатарки, шийтаке или микс)
1 малка глава шалот (или 1/2 глава лук)
2 скилидки чесън
750 мл зеленчуков или пилешки бульон (горещ)
80 мл сухо бяло вино
30 г настърган пармезан
1 с.л. масло + 1 с.л. зехтин
Сол и черен пипер на вкус
Пресен магданоз за поръсване
Начин на приготвяне:
Нарежете гъбите на филийки. Нарежете лука и чесъна на ситно.
Загрейте зехтина и маслото в дълбок тиган или касерола. Задушете лука и чесъна до омекване (около 2–3 минути).
Добавете гъбите и гответе до златисто и до пълно изпаряване на течността. Прибавете ориза и запържете за 1–2 минути, докато стане леко прозрачен. Това "отваря" зърната за поемане на вкуса. Добавете виното и разбърквайте, докато се абсорбира напълно. Постепенно започнете да добавяте горещия бульон – по 1 черпак, като разбърквате непрекъснато. Следващият черпак добавяте, когато предишният е почти изпарен. Процесът трае около 18–20 минути. Оризът трябва да е "ал денте" – леко твърд в сърцевината.
Приключете с настъргания пармезан, още малко масло и разбъркайте добре. Сервирайте горещо, поръсено с пресен магданоз и допълнителен пармезан по желание.
Пиле пиката с лимон и каперси
Леко, свежо и невероятно ароматно ястие с италиански корени. Бързо се приготвя, но изглежда като от ресторант.
Необходими продукти (за 2 порции):
2 пилешки гърди (филирани на тънко)
3 с.л. брашно
2 с.л. зехтин
1 с.л. масло
1 лимон (сокът + резени за сервиране)
1 ч.ч. пилешки бульон
1 с.л. каперси (отцедени)
Сол и черен пипер
Пресен магданоз за декорация
Начин на приготвяне:
Филирайте пилешките гърди по дължина, за да получите по-тънки парчета. Оваляйте ги леко в брашно, смесено със сол и пипер. Загрейте зехтина и маслото в широк тиган. Изпържете пилето от двете страни до златисто – по около 3–4 минути на страна. Извадете месото и в същия тиган добавете бульона, лимоновия сок и каперсите. Разбъркайте и оставете соса леко да се сгъсти – около 3–4 минути. Върнете пилето в тигана и оставете да се довари още 2–3 минути, за да поеме вкуса. Сервирайте топло, гарнирано с резени лимон и пресен магданоз. Прекрасно се комбинира с картофено пюре или сотирани зеленчуци.
Тарт Татен с карамелизирани круши и маскарпоне
Френски десерт, който изглежда впечатляващо, но всъщност е доста лесен. Плодовете се карамелизират отдолу, а тестото се обръща след печене.
Необходими продукти:
1 готово руло бутер тесто
3 големи, леко твърди круши
50 г масло
60 г кафява захар
1/2 ч.л. канела
1 ванилия или ванилена захар
Щипка сол
За поднасяне:
Маскарпоне (може да разбиете с 1 с.л. пудра захар и няколко капки ванилия)
Орехи (по желание)
Начин на приготвяне:
Обелете и нарежете крушите на половинки или дебели резени.
В тиган, който може да се използва и за печене (или в малка тава), разтопете маслото и добавете захарта, канелата, ванилията и щипка сол. Гответе 2–3 минути, докато се получи златист карамел. Подредете крушите върху карамела с изрязаната част надолу. Гответе още 5 минути на котлона.
Разточете бутер тестото леко и покрийте крушите, подпъхвайки краищата около плодовете. Печете в предварително загрята фурна на 200°C за около 25–30 минути, докато тестото стане златисто и хрупкаво. Извадете, оставете 5 минути да се охлади и обърнете внимателно върху чиния. Сервирайте с топка маскарпоне или ванилов сладолед и няколко орехови ядки.
Коментари (0)
Вашият коментар