Ако сме свикнали доматената супа да е студена и в испанския контекст - Гаспачо, то в идването на студените дни, ще ви поднесем доматената супа като топло ястие. То е вкусно и се приготвя лесно. Може да се похапва самостоятелно или в комбинация с класически препечен сандвич с кашкавал.
Необходими продукти (за 6 порции):
2 супени лъжици зехтин (екстра върджин), плюс малко допълнително за сервиране
2 супени лъжици краве масло (или още 2 с.л. зехтин за веган версия)
2 средни жълти глави лук, нарязани
2 средни моркова, нарязани
6 скилидки чесън, нарязани
2 супени лъжици балсамов оцет
2 консерви (по 800 г) нарязани домати с течността
3 чаши (около 720 мл) зеленчуков бульон или вода
1 1/3 чаша (около 320 мл) готварска сметана (пълномаслена) или кокосово мляко за безмлечна версия
1 чаена лъжичка сушен мащеркa
1/2 чаена лъжичка люспи лют червен пипер (по желание)
1 чаена лъжичка морска сол, плюс допълнително на вкус
Прясно смлян черен пипер, на вкус
Пресни листа босилек, за сервиране
Начин на приготвяне:
В голяма тенджера или дълбок съд загрейте зехтина и маслото на умерен огън.Добавете нарязания лук, морковите, чесъна и щипка сол. Гответе около 8 минути, като разбърквате от време на време, докато зеленчуците омекнат. Разбъркайте балсамовия оцет към задушените зеленчуци, за да се освободи сладко-киселата му нотка. Прибавете останалите съставки като консервираните домати с течността, бульона (или водата), сметаната, мащерката, лютия пипер (ако използвате), солта и няколко завъртания от мелничката с черен пипер. Оставете супата да заври, след което намалете котлона и я оставете да къкри за 20–25 минути, докато морковите станат напълно крехки.
- Пасирате частично
Отделете около 4 чаши от супата и ги запазете в купа.
Останалата супа изсипете в блендер и пасирайте до гладка кремообразна текстура. (Можете да използвате и пасатор, но за по-фина текстура се препоръчва блендер.) Върнете пасираната супа в тенджерата, добавете заделената непасирана част и разбъркайте добре. Овкусете и сервирайте.
Коментари (0)
Вашият коментар