Напишете дума/думи за търсене

Бабиният козунак от Cooks and Bakes

необходими продукти за тестото:

500 г брашно или малко повече, докато лепне

1/2 кубче прясна мая или 21 г

150 мл топло прясно мляко

100 г краве масло

90 г захар + 1 с.л. захар

1 ч.л. ванилов екстракт или ванилова захар

7 жълтъка и 1 белтък

2 щипки сол

за плънката:

100 г стафиди

2-3 с.л. коняк или ром

настъргана кора от 1 лимон

за глазиране:

жълтък + 1 с.л. прясно мляко за намазване

за украса - филинари бадеми, захар

начин на приготвяне:

1 Може да накиснете стафидите от предната вечер. В малка купа сложете стафидите и вътре добавете коняка, рома или бадемовия ликьор. Оставете настрана.

2 Отделете жълтъците от белтъците. Разбийте 7 жълтъка със захарта на пухкав крем. Бийте с миксера около 4-5 мин - оставете купата настрана. В друга купа разбийте 1 белтък с щипка сол. Оставете също настрана.

3 Затоплете прясното мляко, като отделите половината от него. Към едната половина добавете 1 с.л. захар и 1 с.л. брашно. Сложете маята и оставете на топло около 10-15 мин да се захване маята и да шупне. Към другата половина разтопете маслото и добавете и него.

4 Сложете в купа брашното, което предварително сте пресели. Добавете 1 щипка сол.

5 След като маята удвои обема си, направете кладенче в брашното. Сложете маята, сместа с жълтъци, сместа с белтъци, прясното мляко с маслото, ванилията. С две думи - всичко.

6 Като потапяте ръцете си в останалото краве масло, месете тестото върху работния плот 10-15 мин. По този начин трябва да поеме цялата останала мазнина.

7 Оформете тестото на топка, поставете го в намазана с мазнина купа. Покрийте купата с кърпа и оставете на топло тестото да втаса до удвояване на обема. Това зависи от топлината в помещението, но може би ще отнеме около 1 час. Следва второто втасване.

8 Подсушете стафидите, оваляйте ги в 1-2 с.л. брашно. Разтопете допълнителната лъжица масло, охладете го леко. Намажете с него ръцете си и работната повърхност. Премесете тестото, прибавете настърганата лимонова кора и стафидите. Оформете го на топка, поставете в купата и оставете на топло да втаса повторно до удвояване на обема. Следва третото втасване.

9 Извадете от купата тестото, разделете го на две равни части. Оформете фитили и ги усучете на венец. Поставете го в намазана с масло форма с подвижен борд и отвор в средата с големина d=26 см. Покрийте формата с прозрачно фолио и  на топло за около 30-40 мин.

10 Загрейте фурната на 180 С. Извадете козунака и го намажете с глазурата. Разбийте яйцето + прясното мляко и намажете с четка. Поръсете с филираните бадеми и кристалната захар. Печете на най-ниското ниво на фурната около 30-40 мин до зачервяване.

11 След като изключите фурната, го оставете вътре за около 10 мин. Извадете след това и охладете върху решетка. Да ви е сладко!

Дани от Сooks and Bakes ви очаква с още неустоими рецепти в своя блог. 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X