Напишете дума/думи за търсене

Съвети за домашен козунак

Обредното печиво можем да си купим от всякъде и по всяко време на годината. Но на Великден няма нищо по-вкусно от козунака, измесен вкъщи от сръчна домакиня. Неговото приготвяне обаче има много тънкости, които могат да провалят изненадата. Затова потърсихме за съвет топ кулинаря Ради Стамболов, който в своята хитова книга „Вкусни козунаци с Ради Стамболов” разкрива неподозирани тайни за приготвянето им. Ето част от съветите на майстора.

- Два пъти се пресява брашното за козуначеното тесто, преди да започнем да работите с него. По този начин брашното се насища с кислород. Освен това, чрез пресяването се отстраняват всички по-твърди частици, които не трябва да влизат в състава на тестото.

- Лесен начин да проверим дали маята все още е добра, е да я пуснем в купичка с хладка вода. Ако изплува, значи има добри качества и може да работим с нея.

- Тестото за козунак е богато на мазнина. Колкото повече мазнина има в едно тесто, толкова по-дълго време е необходимо, за да втаса то.

- Месим тестото за козунак с намаслени ръце.

- При всяко междинно втасване намазваме тестото с мазнина и го покриваме с кърпа. Това ще предпази горния слой от изсъхване.

- Ниската температура удължава времето за втасване и не се получава толкова добър резултат, колкото, ако се работи с добре темперирано тесто.

- Козунакът се изпича за 45 минути до около един час, като е много важно през първите 15 минути от печенето вратата на фурната да не се отваря.

- Във всеки фитил на козуначената плитка може да прибавим различни съставки и когато козунакът се изпече, той ще е изключително богат на вкусове и на цветове.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X