Тиквени изкушения, на които да се предадете точно в този сезон, е едно от най-добрите кулинарни решения. Предлагаме ви три рецепти, в които тиквата е основен герой.
Салата с тиква, киноа и карамелизирани орехи
Тази салата е пълноценна, балансирана и изключително елегантна. Подходяща е както за лек обяд, така и като предястие за вечеря. Тиквата придава сладост, киноата – плътност, а карамелизираните орехи – текстура и фин луксозен завършек.
Необходими продукти (за 2–3 порции):
300 г тиква, нарязана на кубчета
100 г киноа (бяла, червена или микс)
2 шепи рукола или бейби спанак
1/2 нар (за зърната)
50 г сирене фета или козе сирене, натрошено
50 г орехи
1 с.л. кафява захар
1 с.л. балсамов оцет
Зехтин, сол, черен пипер
Дресинг:
2 с.л. зехтин
1 с.л. лимонов сок
1 ч.л. мед
1 ч.л. дижонска горчица
Щипка сол и пипер
Начин на приготвяне:
Тиквата: Подредете кубчетата тиква в тава, поръсете със зехтин, сол, пипер и печете на 200°C за 20–25 минути, докато станат златисти и леко карамелизирани. Изплакнете добре киноата под течаща вода. Сварете я в съотношение 1:2 (1 чаша киноа към 2 чаши вода), докато поеме течността – около 15 минути. Оставете да се охлади. В тиган карамелизирайте орехите с кафявата захар за 3–4 минути, като разбърквате постоянно. Когато захарта се разтопи и полепне по орехите, свалете от котлона и оставете да изстинат. Смесете всички съставки: киноата, печената тиква, руколата, зърната нар, сиренето и орехите. Разбийте дресинга в малка купичка и полейте непосредствено преди сервиране. Може да добавите и няколко резена авокадо за още по-нежна текстура.
Тиквени равиоли със салвия и масло
Тази рецепта е изискана, домашна версия на италианската класика. Тиквата се съчетава със сирене рикота, индийско орехче и ароматно масло със салвия – съвършенство в една чиния.
Необходими продукти (за 2 порции):
За тестото (или използвайте готово за паста):
200 г брашно
2 яйца
Щипка сол
За пълнежа:
250 г печена тиква, пюрирана
100 г рикота (или извара, добре отцедена)
30 г настърган пармезан
Щипка индийско орехче
Сол, черен пипер
За соса:
50 г масло
6–8 листа прясна салвия
Малко пармезан за поръсване
Начин на приготвяне:
Замесете гладко тесто от брашното, яйцата и солта. Увийте във фолио и оставете да почине 30 минути. За пълнежа смесете пюрето от тиква с рикотата, пармезана, подправките и разбъркайте добре. Разточете тестото на тънко. Сложете по 1 ч.л. от пълнежа на разстояние, покрийте с втори лист тесто и изрежете равиолите. Притиснете краищата с вилица, за да не се отварят. Сварете равиолите в подсолена вода за 2–3 минути (когато изплуват, са готови). Междувременно, в малък тиган разтопете маслото и запържете листата салвия до златисто – ароматът ще бъде невероятен. Отцедете равиолите, полейте с маслото и поръсете с още пармезан. За по-силен ефект, добавете няколко капки лимонов сок към маслото – балансира сладостта на тиквата.
Хляб с тиква и розмарин
Ако търсите нещо ароматно и различно за закуска или като гарнитура, този домашен хляб с тиква и розмарин е точно за Вас. Влага, вкус и характер – всичко в едно.
Необходими продукти:
300 г пюре от печена тиква
500 г брашно (тип 500 или за хляб)
1 пакетче суха мая (7 г)
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
2 с.л. зехтин
150–180 мл топла вода
1 с.л. нарязан пресен розмарин (или 1 ч.л. сух)
Начин на приготвяне:
В голяма купа смесете маята, захарта и 100 мл топла вода. Оставете за 5–10 минути, докато започне да се пени. Прибавете пюрето от тиква, зехтина, солта, розмарина и поетапно брашното. Замесете меко тесто, като добавяте още вода, ако е нужно.
Омесете 8–10 минути. Покрийте с кърпа и оставете на топло да втаса около 1 час. След като удвои обема си, оформете тестото в желаната форма (хляб, багета или питка) и поставете върху хартия за печене.
Направете разрези отгоре, поръсете с малко брашно и оставете да втаса още 20–30 минути. Печете в предварително загрята фурна на 200°C за 30–40 минути. Ако искате хрупкава кора, сложете съд с вода на дъното на фурната. Изключително вкусен, когато се поднесе топъл с малко масло и морска сол или меко сирене.
Коментари (0)
Вашият коментар