Рецепта от червена леща, характерна за турската кухня може да си направим лесно и да я освежим с лимон. Ароматните зеленчуци ѝ придават земен и дълбок вкус. Супата се приготвя лесно с базови продукти. Семпла, засищаща и ароматна, чудесна е за всяко време през годината.
Необходими продукти (за 4 порции):
200 г червена леща (измита и отцедена)
1 средна глава лук (около 100 г), нарязана на ситно
2 средни моркова (около 150 г), нарязани на кубчета
2 стръка целина (около 100 г), нарязани
1 среден картоф Yukon Gold или обикновен български жълт картоф (около 150 г), обелен и нарязан на кубчета
2 скилидки чесън, нарязани на ситно
1 ч.л. смлян кимион
¼ ч.л. кайенски пипер (по желание – може да се пропусне или замени с лека люта чушка/чили)
4 чаши (960 мл) зеленчуков бульон
Начин на приготвяне
- Задушаване
В голяма тенджера загрейте зехтина на умерен огън. Добавете лука, моркова и целината. Гответе около 8 минути, докато омекнат. Добавете картофа, чесъна, кимиона и кайена. Гответе още 1 минута.
- Варене
Добавете червената леща, бульона и 1 чаша вода. Оставете да заври, след това намали огъня и варете без капак около 30 минути, или докато картофите и лещата омекнат.
- Пасиране
Тайната на тази супа е частичното пасиране. Пасирайте около половината супа – така ще запазите кремообразна основа, но и текстура от цели парченца зеленчуци. Може да използвате пасатор или обикновен блендер. Ако използвате блендер, изсипете по-голямата част от супата. Пасирайте до гладкост и върнете обратно в тенджерата.
Разбъркайте с лимоновия сок и овкусете със сол и черен пипер. Сервирайте с още малко зехтин и пресен магданоз отгоре.
Коментари (0)
Вашият коментар