Напишете дума/думи за търсене

Домашният сос - вкусната съставка за всяко ястие

Снимка: Pexels

Сосове добавят текстура и хранителна стойност към ястията. Чудесен избор е да си ги направим сами по наш вкус. Добрата новина е, че те се приготвят лесно и може без използването на излишни консерванти вашето ястие да придобие съвършения вкус.

Важно е да изберете дали предпочитате сосът да е сладък, пикантен или солен.  За направата му е необходимо да добавите мазнина като зехтин, авокадо, ядково масло или кокосово мляко. Включете и зеленчуци като подходящи са тиква,  домати, сладки картофи, чушки, лук и чесън.

Използвай подправки и билки - от една страна придават още по-добър вкус, но имат и здравословен ефект.

Балансът на вкусове също е нещо, за което трябва да внимаваме - сол, киселинност (лимон, оцет), сладост (мед, фурми).

Сосът изобщо не е за подценяване, защото умело направен, той може да превърне обикновената купа с варени зеленчуци, например - в гурме ястие.

Сосът трябва да бъде гъст и кремообразен, не прекалено течен. Веднъж направен може да го използвате в различни ястия. Подсилете вкуса му с допълнително добавяне на лук или чесън, а защо не и горчица.

Подправките може да бъдат куркума, джинджифил, къри или кимион. От пресните билки може да се спрете на босилек, кориандър, мента и магданоз, а от сушените - риган, мащерка и розмарин.

За да постигнете гладък сос за паста, салати или марината, използвайте блендер или кухненски робот. За по-гъст сос допълнете с накиснати ядки.

В хладилник прясно приготвеният сос може да се съхрани от 3 до 5 дни в зависимост от съставките.

Представяме ви и няколко вида домашно приготвени сосове:

  • Домашен доматен сос 

Един от най-предпочитаните сосове за паста и пица, превърнал се в класика. Започнете със запържването на ситно нарязана глава лук с 2 скилидки чесън. Добавете (400 г) белени домати, като най-добре е настъргани пресни, половин чаена лъжица захар, сол на вкус, черен пипер, сушен риган или босилек. Нека къкри 15-20 минути и като се сгъсти, пасирайте за по-гладка текстура или използвайте така.

  • Зелен сос с магданоз и чесън

В блендер сложете връзка магданос със скилидка чесън, изтискан сок на половин лимон, няколко (3-4) лъжици зехтин, сол на вкус и малко вода за разреждане. Като пасирате може да го използвате за печено месо, зеленчуци или като дресинг.

  • Сос с кисело мляко и копър

Към цедено кисело мляко добавете 1 с.л. зехтин, щипка сол, черен пипер, малко лимонов сок и 1 с.л. ситно нарязан пресен копър. Може по избор да сложите и скилидка чесън. Пасирайте и сервирайте към тиквички, скара, фалафели. 

  • Пикантен чили сос

Ако искате да е още по-люто, запържете глава лук с 2–3 скилидки чесън. Добавете 1 с.л. доматено пюре, 1 ч.л. червен пипер (или лют пипер), малко оцет и 1 ч.л. кафява захар. Допълнете с 2 настъргани домата и гответе до сгъстяване. Обикновено това отнема около 10-15 минути. 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X