Кус-кусът може да се приготвя по най-различни начини. Ще ви представим как да го използваме в салата. Перленият кус-кус (известен още като израелски или гурме кус-кус) е като малки перли от паста – по-едри и сочни от класическия ситен кус-кус.
Ако към него добавим ароматен бульон, подправки, зеленчуци и цитрусова нотка, получаваме салата, достойна и за основно ястие.
Необходими продукти
- За салатата:
Перленият кус-кус се намира в магазина в секцията с паста, до обикновения кус-кус. Готви се като паста, но има уникална, леко дъвчаща текстура. Задушете лук и чесън в малко зехтин, за да започне салата с ароматна основа. Използвайте зеленчуков или пилешки бульон вместо вода, за да придобие вкуса по-дълбок оттенък. Нарежете чери домати за сладост и цвят, както и хрупкава краставица за свежест. Нарежетефино бейби спанак, така че да се смеси леко с всичко останало. Можеш да замените с рукола или мариновано кейл.
От свежите подправки - подберете копър и кориандър, може да ги замените с магданоз или мента.
- За дресинга:
Сок от прясно изцеден лимон
Зехтин
Дижонска горчица (може и обикновена)
Щипка сол и черен пипер
Начин на приготвяне
Задушете лука и чесъна в зехтин, докато омекнат и ухаят апетитно. Добавете перления кус-кус и го запържете леко – това ще го покрие с ароматната мазнина. Налейте бульона, похлупете и оставете да къкри 10 минути, докато кус-кусът поеме течността, но остане леко "ал денте". Охладете като прехвърлите в голяма купа, разбъркайте с вилица и оставете да изстине напълно. Може да ускорите процеса, ако го разстелете върху тава и го сложите в хладилника.
Пригответе дресинга – просто разклати всички съставки в малко бурканче или ги разбийте с вилица в купичка.
Смесете всичко – добавете в купата нарязаните зеленчуци, листните зеленини, свежите подправки и дресинга. Разбъркайте добре и сервирайте.
Тази салата е чудесна както сама по себе си, така и като гарнитура към печено пиле с лимон и билки, ароматни агнешки кюфтенца, пилешки шишчета по ориенталски или марокански агнешки стекове.
Коментари (0)
Вашият коментар