Напишете дума/думи за търсене

Най-добрата гръцка салата - класиката на лятото

Снимка: Pixabay

 Салатите са перфектният избор за всеки сезон. През зимните месеци те внасят свежест и цвят на масата, докато през лятото се превръщат в идеалното леко ястие, когато не искаме да прекарваме часове в кухнята. Независимо дали търсите нови идеи за обяд, гарнитура към вечерята или просто начин да включите повече растителна храна в менюто си, тези рецепти ще ви вдъхновят. Затова ще ви представим един от главните герои при салатите.

Гръцка салата

Не може без класиката за лятото. Съчетание от зрели домати, хрупкави краставици, червен лук, маслини и ароматно сирене фета – тази салата е истинско кулинарно пътешествие до бреговете на Егейско море. Приготвя се без сложни сосове, без претенция – само сезонни зеленчуци, зехтин и любов. Идеална както за летен обяд на терасата, така и като допълнение към печено месо или морски дарове.

Необходими продукти (за 2-3 порции):

 3 зрели домата или 2 шепи чери домати

 1 краставица (по възможност с тънка кора)

 ½ червен лук, нарязан на тънки полумесеци

 1 зелена чушка, нарязана на ленти (по желание)

 100–120 г сирене фета (на големи кубчета или парче)

15–20 черни маслини Каламата

 2–3 с.л. зехтин екстра върджин

 1 ч.л. риган (сух)

 Сол на вкус

Начин на приготвяне:

Нарежете доматите на едри парчета, краставицата на полумесеци (може и необелена), а лука – на тънки филийки. По желание добавете и зелена чушка. Смесете зеленчуците с маслините в купа и леко посолете. Не прекалявайте със солта – сиренето фета ще допълни вкуса. Щедро поръсете със зехтин и малко риган. Поставете парче или кубчета сирене фета най-отгоре. Завършете с още малко риган за аромат. 

Ако искате да внесете още повече аромат, добавете капка червен винен оцет или прясно изцеден лимонов сок преди сервиране. За още средиземноморски вкус, добавете листенца пресен риган или босилек.

История

В превод това е "селска салата". Идеята е, да е семпла и вкусна и остава неразделна част от гръцката кулинарна култура. Все пак тя е нов вид ястие в начина, по който я консумираме, а именно идва през 20 век.

Включва домати, краставици, маслини, лук, зехтин, фета сирене. В традиционната гръцка салата сиренето не се натрошава, а се поставя цял блок отгоре – символ на цялостта и уважението към продукта. Поръсва се със сушен риган и се полива с добър зехтин – златният еликсир на Средиземноморието.

Може да се каже, че гръцката салата е излязла от границите на родината си и се предлага в различни вариации по света. Ястието е израз на философията на средиземноморския начин на живот – сезонност, простота, удоволствие от храната, споделяне. Тя е вкусът на лятото, на морето, на времето, което не бърза.

 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X