Едни от най- вкусните неща като паста и пица не могат да съществуват без задължителния доматен сос. Той е перфектен избор и за тиквички, нудли, хрупкави патладжани. Ето как да си го приготвим в домашни условия и да направим ястията си неустоими.
Необходими съставки
За да приготвите този сос, ще ви трябват около 1,4 кг средни домати на дръжка ( чудесно, ако ги имате в градината си). За най-добър резултат приготвяйте соса през лятото или началото на есента, когато доматите са в сезона си.
Ако искате да приготвите доматен сос през друг период от годината, можете да използвате рецепта за марина със задушени домати от консерва.
Освен доматите, ще ви трябват:
Зехтин екстра върджин – за богатство и дълбочина на вкуса.
Лук и чесън – създават основата на соса. Можете да използвате ситно нарязан жълт лук.
Доматено пюре – за сгъстяване на соса и по-дълбок доматен вкус.
Балсамов оцет – добавя приятна киселинност.
Захар – сладостта му балансира киселите домати и оцета, създавайки вкусна и хармонична салца.
Сушен риган и пресен босилек – за свеж аромат.
Червени люспи чили – за малко пикантност.
Сол и черен пипер – за да изпъкнат всички вкусове.
Начин на приготвяне
Премахнете кората и семките на доматите. Това отнема малко време, но не е трудно. Просто разрежете доматите на половинки и използвайте малка лъжица, за да извадите семките, обясняват специалистите от Loveandlemons.
След това настържете вътрешната част на всяка половинка върху едрата страна на ренде. Доматената сърцевина ще падне в купата (не забравяйте да поставите купата под рендето!), а корите ще останат върху рендето. Кората се изхвърля.
След това ще имате голяма купа с настъргана месестата част на домата.
След това започнете да готвите соса. Започнете с запържване на лука и чесъна в средна тенджера.
След това добавете настърганите домати, балсамовия оцет, доматеното пюре, захарта, люспите чили, пресните и сушените билки и оставете да къкри около 30 минути, като разбърквате от време на време, докато соса се сгъсти. Извадете и изхвърлете стръкчето босилек и се насладете на резултата.
Сервиране на домашния доматен сос може да го ползвате върху паста. Към него може да добавите няколко пресни листа босилек и малко настърган пармезан (или веган пармезан) правят ястието още по-вкусно.
Имайте предвид, че ако не използвате прясно приготвения сос веднага, оставете яго да изстине до стайна температура. След това го съхранявайте в херметически затворен съд в хладилник до 4 дни. Може и да се замрази в срок до 3 месеца.
Коментари (0)
Вашият коментар