Рататуй е вкусен френски зеленчуков гювеч, приготвен с пресни летни зеленчуци като патладжан, домати, чушки и тиквички. Това ястие е богато на зехтин, освежаващо с оцет и ароматно с пресни билки. Ако все още не сте го опитвали, тази рецепта за рататуй на Loveandlemons.com е задължителна за лятото!
Приготвянето на рататуй може да ви заведе мислено до Франция, а може и да ви подсети за анимацията на Пиксар, в която симпатичният плъх Реми с изтънчен вкус успява да трогне с ястието си най-страховития кулинарен критик в Париж.
Тази рецепта се приготвя на котлона – не е необходимо използване на фурна, а вкусът е неотстъпващ на традиционния.
Необходими продукти:
1 глава лук
2-3 скилидки чесън
1 среден до голям патладжан (италиански сорт)
2 тиквички (може и жълти)
2-3 чушки (жълти, червени или оранжеви – избягвайте зелени, те не са достатъчно сладки)
3-4 пресни домата, нарязани (не използвайте консервирани)
1-2 с.л. бял винен оцет
3 с.л. зехтин екстра върджин (за пържене)
Щипка захар (за балансиране на киселинността)
Щипка люти чушки (по желание)
Пресен босилек и мащерка
Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
Подготовка на патладжана: Нарежете патладжана на кубчета около 1.5 см. Посолете ги и ги оставете в гевгир да се отцедят за 20 минути. Този трик помага да се премахне излишната влага и горчивина, като подобрява вкуса и консистенцията.
Запържване на патладжана: След като патладжанът се е отцедил, подсушете го с кухненска хартия и го запържете в зехтин в голям тиган до златисто и мекота (около 10-15 минути). Извадете го и го оставете настрана.
Запържване на тиквичките: В същия тиган запържете нарязаните тиквички, докато омекнат, но не станат кашави. Също ги извадете и оставете настрана.
Запържване на лука и чушките: В тигана сложете нарязания лук и чушки, гответе докато омекнат добре, като добавите чесъна към средата на готвенето.
Добавяне на доматите: Добавете пресните нарязани домати, щипка захар и люти чушки (ако използвате). Гответе, докато доматите се разпаднат и се получи гъст сос – около 8-10 минути.
Събиране на ястието: Върнете патладжана и тиквичките в тигана. Добавете оцета, мащерката, сол и черен пипер. Оставете да къкри на слаб огън, докато рататуйът се сгъсти и всички вкусове се смесят.
Завършек: Прибавете половината от пресния босилек и разбъркайте. Поднесете с останалия босилек като украса.
Сервиране
Най-лесният начин да се насладите на рататуя е да го поднесете топъл или на стайна температура с хрупкав хляб.
Коментари (0)
Вашият коментар