Как да приготвите вкусни вегетариански яки удон нудъли, обяснява готвачът Еди Ценг от неговия YouTube канал Cooking with Eddy Tseng. Ястието съчетава сладки, кисели и пикантни нотки, създавайки богата, ароматна и балансирана комбинация от вкусове.
Необходими продукти
За соса:
1 ч. л. настърган пресен джинджифил
1 ч. л. мирин
1 с. л. соев сос
2 с. л. доматен сос (кетчуп)
1 с. л. HP сос – за типичния сладко-кисел вкус
1 с. л. захар – за балансиране на киселинността
1 настъргана ябълка Фуджи (или друга сладка ябълка по избор) – тайната съставка на Еди за дълбочина и естествена сладост
За нудълите и зеленчуците:
1 скилидка чесън, ситно нарязана
1 морков, нарязан на тънки ивици
Шийтаке гъби, сушени (предварително накиснати) или пресни, ситно нарязани
Пролетен лук, нарязан; бялата част отделена от зелената
¼ глава лук, нарязан
Бебешка царевица, нарязана по диагонал
Снежен грах, почистен от връхчетата и жилките
Пресни удон нудъли – по възможност домашно приготвени (Еди има отделно видео за това)
Растително масло (напр. рапично) – за пържене
Начин на приготвяне:
1. Сосът
В купа смесете настърганата ябълка, кетчупа, соевия сос, мирина, джинджифила и HP соса. Разбъркайте добре и добавете захарта. Прехвърлете сместа в касерола и загрейте на среден огън. Доведете до кипене за около 2 минути, след което намалете котлона и оставете да къкри още 1 минута, като разбърквате непрекъснато.
Съвет от Еди: Ако сосът започне да залепва по стените на съда, леко го наклонете, за да „измие" стените и да предотврати изгаряне.
След като сосът е готов, свалете го от котлона и оставете настрана.
2. Удон нудълите
Сварете нудълите в кипяща вода (приблизително 10 минути, ако са пресни и дебели). Разбърквайте внимателно с пръчици, за да не залепнат. Подгответе купа с ледена вода. След като са готови, прехвърлете нудълите директно в нея – това ще спре готвенето и ще придаде еластичност. След няколко секунди ги извадете и отцедете добре. Оставете настрана.
3. Бланширане на зеленчуците
Сварете бебешката царевица и снежния грах за около 1 минута във вряща вода. Веднага ги прехвърлете в ледена вода, за да запазят свежестта и яркия си цвят. Отцедете и оставете настрана.
4. Пържене
Загрейте растително масло в уок или дълбок тиган. Добавете бялата част на пролетния лук, гъбите шийтаке и лука. Задушете до златисто и докато усетите аромата. Добавете морковите и разбъркайте. Прибавете сварените и отцедени удон нудъли. Пържете около минута, за да се затоплят и да поемат ароматите. Добавете чесъна – не по-рано, за да не изгори. Запържете за кратко, само докато започне да ухае. Изсипете готовия сос и разбъркайте, докато нудълите се оцветят и се покрият равномерно. Накрая прибавете бланшираните зеленчуци и зелената част от пролетния лук. Разбъркайте внимателно.
Сервиране
Сервирайте веднага. Еди препоръчва чиста и минималистична презентация, която подчертава естествените цветове и текстури на ястието.
Текстурата на удона трябва да е еластична и дъвчаща, а вкусът – балансиран между сладостта на ябълката, дълбочината на гъбите и пикантността на джинджифила. Резултатът е ароматно, питателно и изключително вкусно вегетарианско ястие.
Коментари (0)
Вашият коментар