Кой не обича бисквити без печене? Лесни, бързи и неустоимо вкусни, тези класически бисквити се приготвят с овесени ядки, фъстъчено масло и какао – комбинация, която никога не разочарова. А най-хубавото в случая е, че нямате нужда от фурна.
Тази рецепта е един от любимите ми „лакоми спасители" в топлите дни. Има две основателни причини да я приготвям толкова често напоследък:
Перфектна е за готвене с деца – малки ръчички обожават да бъркат и оформят.
Не загряваш кухнята излишно – просто разбъркваш, оформяш и охлаждаш.
Необходими съставки
Тези шоколадово-фъстъчени бисквити без печене се правят само със седем лесни съставки:
110 г (½ ч.ч.) краве масло (безсолно)
400 г (2 ч.ч.) захар
120 мл (½ ч.ч.) прясно мляко – краве или растително
30 г (¼ ч.ч.) какао на прах – натурално или Dutch-process
250 г (1 ч.ч.) фъстъчено масло – гладко, не сухо
1 ч.л. ванилов екстракт
300 г (3 ч.ч.) овесени ядки – цели (rolled oats) или бързосварими
Начин на приготвяне
1. Сварете шоколадовата смес
В средна тенджера на умерен огън разтопи маслото. Добави захарта, млякото и какаото. Разбъркай до хомогенна смес и остави да заври. Остави да ври точно 2 минути, като намалиш огъня, ако сместа започне да прелива. Това сгъстява основата, за да може бисквитите да стегнат добре.
2. Добавете фъстъченото масло и овеса
Свали тенджерата от котлона. Добави фъстъченото масло и ванилията – бъркай до гладка, лъскава смес. После сипи овесените ядки и разбъркай добре.
3. Оформете бисквитите
С помощта на лъжица за сладолед (или 2 супени лъжици), оформете купчинки от сместа върху тава, покрита с хартия за печене. Ако искате, може леко да ги притиснеете за по-класическа форма на бисквита.
4. Охладeте до стягане
Приберете тавата в хладилника за поне 30 минути, докато бисквитите стегнат напълно.
Съхранение и съвети
Съхранявайте в хладилник – Поради по-малкото захар и повече фъстъчено масло, тези бисквити стават леко лепкави при стайна температура. Дръжте ги в херметичен съд в хладилника до 1 седмица.
Полезни съвети и вариации
Не пропускай времето за варене – Задължително сместа трябва да ври точно 2 минути. Ако съкратите времето, бисквитите няма да стегнат.
Може да използвате бадемово, вместо фъстъчено масло или слънчогледово за вариант без ядки.
Обогатете с шоколад – Добавете шепа шоколадови капки за още по-фъдж ефект.
Коментари (0)
Вашият коментар