Ако някога сте мечтали да приготвите истинска, прясна паста като от малка тратория в Италия – сега е моментът. Със само четири основни съставки и малко любов към готвенето, може да създадете домашна паста с неустоим вкус и перфектна текстура – стегната, леко еластична и абсолютно божествена.
Необходими продукти
2 ч.ч. бяло брашно (тип 500)
3 яйца (L размер)
1 с.л. зехтин
½ ч.л. сол
Съвет: Добавяйте сол и във водата за варене.
Начин на приготвяне
1. Оформете "гнездо" от брашно
Изсипете брашното върху чист плот и направете кладенче в средата. В него добави яйцата, зехтина и солта.
Смесете съставките
С помощта на вилица разбийте леко яйцата и постепенно вкарвайте брашното от краищата. След това омесете с ръце до получаване на ронливо, но оформящо се тесто.
3. Омесване
Месете около 8–10 минути. В началото тестото ще е сухо, но с постоянство ще стане гладко и еластично. Ако е прекалено сухо, поръси ръцете си с малко вода. Ако лепне – добави брашно.
4. Почивка
Увийте тестото във фолио и го оставете да почине на стайна температура за 30 минути. Това го прави по-лесно за разточване.
Разточване и оформяне
Разделете тестото на 4 части. Вземете едната и я разточете леко с ръце или точилка. След това преминете към машинката за паста (или продължете с точилката).
Ако ползвате машинка за паста, започнете от най-широката настройка. Прекарайте тестото 2–3 пъти, след това преминете към по-тънките степени (до ниво 5 или 6 според желаната дебелина).
За по-правилна форма, сгънете краищата на тестото навътре, така че да се срещнат в средата, и след това го прегъете на две по дължина. Това помага за по-добро изрязване по-късно.
Нарязване и варене
След като разточите тестото, го нарежете на предпочитания вид – фетучини, талиатели, лингуини и др. Използвайте приставка за рязане към машинката или направи това на ръка с остър нож.
Време за варене:
Прясната паста се вари бързо – около 1 до 2 минути в подсолена вода. След това я отцедете и сервирайте веднага.
Сервиране
Прясната паста има толкова добър вкус, че често я поднасяме семпло. Ето няколко вкусни предложения:
С доматен сос и прясно настърган пармезан
С песто от босилек или рукола
С масло и градински чай – класика
С лимон, зехтин и каперси за свеж акцент
С гъби и сметанов сос за нещо по-богато
Или просто със зехтин, чесън и люспи чили (aglio e olio стил)
Коментари (0)
Вашият коментар