Напишете дума/думи за търсене

Прясна паста у дома: съставките, които ще променят вечерята

Снимка: Pixabay

Ако някога сте мечтали да приготвите истинска, прясна паста като от малка тратория в Италия – сега е моментът. Със само четири основни съставки и малко любов към готвенето, може да създадете домашна паста с неустоим вкус и перфектна текстура – стегната, леко еластична и абсолютно божествена.

Необходими продукти

2 ч.ч. бяло брашно (тип 500)

3 яйца (L размер)

1 с.л. зехтин

½ ч.л. сол

Съвет: Добавяйте сол и във водата за варене. 

Начин на приготвяне

1. Оформете "гнездо" от брашно

Изсипете брашното върху чист плот и направете кладенче в средата. В него добави яйцата, зехтина и солта.

Смесете съставките

С помощта на вилица разбийте леко яйцата и постепенно вкарвайте брашното от краищата. След това омесете с ръце до получаване на ронливо, но оформящо се тесто.

3. Омесване

Месете около 8–10 минути. В началото тестото ще е сухо, но с постоянство ще стане гладко и еластично. Ако е прекалено сухо, поръси ръцете си с малко вода. Ако лепне – добави брашно.

4. Почивка

Увийте тестото във фолио и го оставете да почине на стайна температура за 30 минути. Това го прави по-лесно за разточване.

Разточване и оформяне

Разделете тестото на 4 части. Вземете едната и я разточете леко с ръце или точилка. След това преминете към машинката за паста (или продължете с точилката).

Ако ползвате машинка за паста, започнете от най-широката настройка. Прекарайте тестото 2–3 пъти, след това преминете към по-тънките степени (до ниво 5 или 6 според желаната дебелина).

За по-правилна форма, сгънете краищата на тестото навътре, така че да се срещнат в средата, и след това го прегъете на две по дължина. Това помага за по-добро изрязване по-късно.

Нарязване и варене

След като разточите тестото, го нарежете на предпочитания вид – фетучини, талиатели, лингуини и др. Използвайте приставка за рязане към машинката или направи това на ръка с остър нож.

Време за варене:

Прясната паста се вари бързо – около 1 до 2 минути в подсолена вода. След това я отцедете и сервирайте веднага.

Сервиране

Прясната паста има толкова добър вкус, че често я поднасяме семпло. Ето няколко вкусни предложения:

С доматен сос и прясно настърган пармезан

С песто от босилек или рукола

С масло и градински чай – класика

С лимон, зехтин и каперси за свеж акцент

С гъби и сметанов сос за нещо по-богато

Или просто със зехтин, чесън и люспи чили (aglio e olio стил)

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X