Едно от най-характерните ястия в Гърция може спокойно да си приготвим и на родна територия. Богато, кремообразно и пълно с пресни билки, то е вкусно с пита, печени зеленчуци, сандвичи и много други неща.
Дзадзики много прилича на нашия таратор, някои дори го наричат "сух таратор". Това е солен сос от кисело мляко и краставици, който се приготвя от прецедено кисело мляко, настъргани краставици, зехтин, чесън, лимонов сок, сол и билки. Автентичното гръцко дзадзики най-често се приготвя с овче или козе кисело мляко, но може да има добър вкус и с традиционното гръцко кисело мляко с пълномаслено съдържание. То е по-лесно да се намери в магазина и все пак има кремообразната, консистенция, по-гъста от българското кисело мляко.
Заедно с другите традиционни съставки, може да се добавят свежа мента и копър.
Начин на приготвяне
Настъргваме краставицата Изцеждаме водата. Тази стъпка е важна за приготвянето на кремообразното дзадзики и ако я пропуснете, водата от краставицата ще доведе до разреждане на соса. Изцедете краставицата директно над мивката или я пресовайте леко между кухненски или хартиени кърпи.
След това разбъркайте всичко заедно. Смесете изцеденита краставица с киселото мляко, лимоновия сок, чесъна, зехтина, солта и подправките и оставете да се охлади.
Може да го използвате като гарнитура към основното ястие, като закуска, да го намажете на филия хляб, с питка или крекери. Може да го добавите в сандвижч, върху фалафели.
Коментари (0)
Вашият коментар