Напишете дума/думи за търсене

Грешни стереотипи за жените и кариерата

Не че някога съм си мечтала да съм засукана секретарка на някакъв страшен бизнесмен, ама много се кефих на филмите, които показваха добре изглеждащи дами, които почти незабелязано допринасяха за величието на главния герой от мъжки пол.

Мелани Грифит беше неустоима за тийнейджърския ми взор през 80-те, когато връхлетя ненатрапчиво света на Харисън Форд в "Работещо момиче".

Облечена в стилни, па макар и вече доста ретро костюми, бухналата й от кеф първоначално коса беше заменена с френска къса прическа. Неизменно около нея бяха шумните й приятели и семейството, за които по-добре щеше да е, ако не преследваше кариера в неразбираемия за тях корпоративен свят. За тях щастието почваше и свършваше с брака и децата, а не с токсичното излагане на тонера на ксерокса.

Истината е, че тогава и сега семейството не е за сметка на кариерата. Същото важи и в обратния ред. Концепцията за успешна жена винаги върви без деца, е чисто и просто холивудска фантазия.

Оказва се, че дамите с успешна професионална кариера имат повече деца от всякога.

Процентът на ражданията сред американките с дипломи за висше образование се е увеличил с 50 процента. И това си има логично обяснение. Когато печелим добре, ние сме в състояние по-адекватно да се грижим за дома си, може да си позволим гледачки и едновременно с това да попълваме от време на време гардероба си с бизнес костюми от скъпи марки. Може да си позволим да сме доволни от себе си в работен план и да сме майки.

Но преди това да стане реалност, жените доста дълго време се самообучавахме в отлагане на репродуктивната ни функция, превръщайки се в презрени кариеристки.

Идеята на "кариеристката" е странна сама по себе си, защото намеква, че печеленото на пари е избор и едва ли не екстравагантна мода, а не необходимост.

А всъщност схващането на света за работещата жена е далеч от истината. Схващане, граничещо с удобността на сексистките митове и легенди.

Мит №1 - Работещите майки са по-малко продуктивни, отколкото тези без деца

Някои работодатели са подозрително настроени към майките, защото смятат, че тъй като те имат представа какво е да носиш отговорност за добруването на друго човешко същество, най-вероятно биха поставили под съмнение ползата от тричасова вътрешна среща, която има за цел да подобри резултатите в компанията. Оказва се обаче, че работещите майки имат по-добри резултати от колегите си, които не са родители. А тези, които имат две или повече деца, се справят по-добре от тези само с едно.

Мит №2 - Работещите жени са лоши майки

През 1974 година работещите майки са разполагали с около 15 минути на ден за децата си. В днешно време на работещите майки им се пада един час качествена комуникация с наследниците им. Модерните майки правят много повече за развитието на децата си, отколкото от когато и да било. Проучване, публикувано в "Ню Йорк Таймс", показва, че работещите майки са по-защитени от депресии, гняв и тъга. Това все трябва да са добри новини и за техните деца, нали?

Мит №3 - Работещите жени отлагат до края майчинството и тяхната фертилност отива на "на майната си"

Битува мнението, че ако жените чакат, докато получат финансова стабилност, не е изключено да са закъснели със стартирането на семейството. Статистиката в Англия и Уелс обаче не подкрепя това твърдение. Повече от половината бебета, родени през миналата година на Острова, са от майки над 30-годишна възраст. И в това няма нищо чудно, тъй като жените отдавна сме се научили да се грижим за здравословното си състояние, което да подобри нашата фертилност. Макар и противоречиво, имаме и увеличаващата си обема възможност от това да замразяваме яйцеклетките си.

Мит №4 - Жените са лоши шефове

40 процента от жените и 29% от мъжете предпочитат да имат за шеф мъж, отколкото жена. Въпреки това фирми, които се занимават с капиталови пазари и са ръководени от дами, имат по-добри резултати от тези, които се ръководят от господа. Жените шефове се справят по-завидно на работното място, защото работят по-усърдно, за да спечелят доверието и уважението на мъжете, които са в тяхната позиция.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X