Напишете дума/думи за търсене

Напускането на работа е плюс за кариерата

До скоро считан за кариерно самоубийство, творческият отпуск, вече не само се приема, но и насърчава от някои работодатели, твърдят от БиБиСи.

Въпреки че на много хора им се иска да напуснат работа по средата на техния кариерен път и просто да си починат известно време, единици го правят. Експерти посочват, че този творчески отпуск се инициира от няколко основни причини:

Време за промяна

Най-често, всеки, който напуска определена длъжност, веднага се пренасочва към друга или дори различен сектор. В тези случаи се пропуска една важна подробност - нужна е промяна на ежедневието и глътка свеж въздух за всички натоварени служители до този момент.

Все по-голяма популярност

Практиката придобива все по-голяма популярност и провокира все повече хора да се замислят над опцията. Това е доста интересна идея, която вече се приема и от големи компании, в случаите, когато искат да наемат служител, който да бъде високо мотивиран и енергичен.

Време за мързел?

Не е задължително, след като се напусне, цялото време да бъде пропиляно в лентайстване. Добра алтернатива е включването в различни организации, които винаги са представлявали интерес за работещия. Натрупването на допълнителен и нов опит би представлявало преимущество за нас самите, когато отново започнем да търсим работа.

Да се опита нещо ново

Прекъсването на кариерата по средата на нашия професионален път е възможност за посвещаване на различни доброволчески каузи и инициативи. Подобни занимания биха могли да увеличат нашите основни компетенции и да разширят кръгозора ни.

Винаги съществуващ риск

За да не се притесняват повече хора да поемат този риск, е достатъчно да се подсигури работно място за тяхното обратно завръщане във фирмата. За жалост, не много компании са склонни да приемат подобни прекъсвания в нечия професия.

Време да се продължи напред

Година почивка може да се окаже стъпка към следваща много по-удовлетворяваща работа. През времето, което сме безработни, ще имаме достатъчно време да си задаваме въпроси и да разберем дали това е правилната посока за развитие, която искаме да следваме.

Неочаквани резултати

Има случаи, в които абсолютно случайно отпускарят стартира своя собствена инициатива, която в последствие се превръща в доста печеливш продукт. Идеята не е да се напусне, за да се стартира собствен бизнес. Просто през повечето свободно време успяваме да се фокусираме по-успешно върху различни аспекти от живота.

Превод и редакция: Зорница Йосифова

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X