Напишете дума/думи за търсене

Шест опасни думи, които ни ограничават

Езикът е основата на мисълта. Ето защо трябва да сте наясно с ефекта, който думите, които използвате всеки ден, имат върху живота ви.

Анализирането на езика от гледна точка на невролингвистичното програмиране може да ви помогне да разберете въздействието, което има върху вашите мисли, както и как думите, които използвате, всъщност ви програмират да изживеете реалността си по определен начин.

Някои ежедневни изрази са концептуално тежки и не много положителни. Тъй като вероятно не сте наясно с тяхното въздействие, вие продължавате да ги използвате. Нека да разгледаме какви са те и как влияят на психиката ви.

Не
Тази дума е парадоксална и двусмислена, тъй като има тенденция да ви приближава до самото нещо, от което се опитвате да избягате. Нещо, което често умът дори не регистрира. Например, ако някой ви каже: „Не мисли за розови слонове“, точно това изображение ще изникне в главата ви.

Когато използвате този вид изрази, подсъзнателно сте склонни напълно да замазвате нещата, които не трябва да правите, и да се съсредоточавате върху всичко, което следва. Например, когато си казвате: „Не бъди нервен“ или „Не искам да се разболявам“, вие всъщност се програмирате да бъдете нервни и болни. Затова е много по-добре да казвате положителни утвърждения като „Стой спокоен“ или „Искам да съм здрав“.

Трябва да
Когато казвате, че "трябва" да направите нещо, вие просто потвърждавате, че ще бъде неприятно и трудно. „Трябва да работя“, „Трябва да бъда по-социален“ или „Трябва да отслабна“. Когато формулирате нещата по този начин, те автоматично стават негативни и трудни.

Използването на фрази като „искам да“ или „ще го направя“ е по-добро за психичното ви здраве. Например, ако изричането на „Искам да работя“ противоречи на това, което всъщност чувствате, опитайте с „Отивам на работа“. Формулирането на твърденията ви по този начин помага да програмирате мозъка си да очаква нещата да бъдат сравнително прости и лесни.

Но

Когато използвате думата „но“, за да обедините две идеи, вие моментално обезценявате първата мисъл. Следователно, посланието, което минава, е отрицателното, което поставяте в края. „Обичам те, но спорим твърде много“ или „Получих добра оценка, но можех да се справя по-добре“.

Един от начините да избегнете това е да замените „но“ с „обаче“ или друга подобна дума. По този начин основното съобщение остава непокътнато, дори ако добавите допълнителна информация. Може също да обърнете реда на думите. Например „Ние се караме твърде много, но аз те обичам“. Това послание е много по-положително.

Горкият/горката
Това е общ, ежедневен израз, който хората използват, за да изразят съпричастност и състрадание към околните и себе си. Например „Уволниха те, горкият“ или „Горката ти, Иван те напусна“.

Въпреки че вероятно казвате това с добро намерение, използването на този израз не прави услуга на получателя му. Вие по същество програмирате другия човек (или себе си) да се чувства като безпомощна жертва. Опитайте да употребявате различен термин, такъв, който ви дава сила и напомня на вас или на другия човек за способността ви да продължите напред.

Никога, винаги, никой или всички
Когато използвате една от тези думи, вие правите декларация и насърчавате един вид твърд и дихотомичен начин на мислене.
„Винаги правиш всичко погрешно“, „Никой не ме обича“ или „Никога няма да бъда щастлив“. Този вид мислене и тези изявления са много вредни и ви карат да продължавате да изпитвате повече от същата емоция.

Вместо това трябва да се опитате да използвате по-реалистични изрази. Преди всичко изберете фрази, които благоприятстват промяната и подобрението. Например „Не направих това правилно“ или „Не се чувствам щастлив в момента“.
Формулирането на мислите ви по този начин поставя фокуса върху реални събития и ви дава възможност да ги промените.

По-късно, утре и някой ден
Тези думи предполагат двусмислие относно времето, което често пречи на действието. Те улесняват отлагането за неопределено време. „Ще уча по-късно.” Кога по-късно? По-късно никога не идва. „Някой ден ще започна да се храня по-здравословно.“ Кой точно ден?

Ако наистина искате да постигнете целите си, избягвайте да използвате тези думи. Вместо това задайте дата или точен час, за да започнете с осъществяването на намеренията си.
И накрая, винаги помнете, че езикът е в основата на вашите мисли и комуникация със себе си и другите. Когато разсъждавате, филтрирате всичко през думите, които казвате. В резултат на това думите, които решите да използвате, оформят начина, по който виждате света.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X