Напишете дума/думи за търсене

Как да се справим с негативните коментари, направени от близките

Думите са молекулярни елементи на езика. В зависимост от много променливи, те могат да оставят емоционални отпечатъци, да се превърнат в татуировка върху душата ви.

Отрицателните коментари могат да оставят белези, които са част от вътрешния ви диалог с години. Например жестоки думи, казани от родител, които не може да забравите. Обида от партньора ви или подигравка от приятел. Това са форми на психологическа агресия, които ви унижават и остават в паметта ви завинаги. Защо обаче някой, който твърди, че ви обича, ви наранява?

На този въпрос е трудно да се отговори. Понякога тези, които изричат лоши думи, го правят, защото така придобиват власт над вас. В други случаи насилствената комуникация е просто част от поведенческия им репертоар. Разбира се, съществува и липса на емоционална отговорност, тъй като те не разбират, че любовта означава уважение.

Начинът, по който другите говорят с нас, понякога причинява истинска травма . Да говорим добре един с друг, означава да се грижим за това, което казваме, и да подбираме добре думите си, за да може да изградим солидни и щастливи взаимоотношения.

Пазете се от негативни коментари от онези, които казват, че ви обичат

Отрицателните коментари от хора, които харесваме, нараняват повече от тези от непознат.

Вие изграждате определена представа за това как очаквате да се отнасят към вас. Например вярвате, че родителите ви ще се отнасят с вас с любов и привързаност и ще ви карат да се чувствате достойни. И приемате за даденост, че вашият партньор ще ви предложи любов, грижа и нежност. Следователно, когато получите точно обратното от тях, възниква болезнен дисонанс.

Проучване, проведено от д-р Мартин Тейчър, доцент по психиатрия в болница Маклийн в Масачузетс, твърди, че децата, които са били малтретирани вербално от родителите си, изпитват промени в развитието на мозъка си. Това ги прави по-уязвими към тревожност и депресия.

Като хора не сме подготвени да получаваме негативни коментари от най-близкото си и значимо обкръжение. Острите думи ни увреждат и променят и оставят дълбока следа върху архитектурата на мозъка ни. Тези вредни взаимодействия могат да се появят по различни начини.

Сарказъм и ирония: болка, прикрита като обич
Проучване, проведено от д-р Реймънд Гибс и публикувано в Journal of Experimental Psychology, заявява, че в ежедневния ни език е обичайно да се използват езикови ресурси като сарказъм. Въпреки това той и иронията могат да се превърнат във вербална агресия, когато са персонализирани и използвани за осмиване на някой близък.

Тази динамика е изключително често срещана във връзките. Има хора, които се наслаждават на интелектуалния хулиган и с комуникативната си изобретателност омаловажават любимия човек, като същевременно са привидно нежни към него.

Критиките, които искат да бъдат полезни, са болезнени
„Не го приемай погрешно и го казвам само за твое добро, но наистина трябва…“, „Казвам това с най-добри намерения, но трябва…“ 

Кой не е чувал подобни негативни коментари, замаскирани като добронамерени съвети? В интерес на истината хората, които обичате, най-често ви критикуват, мислейки, че ви правят услуга.

Невинаги обаче знаете как да реагирате на тях. Защото някои критики, въпреки че може да имат за цел да бъдат градивни и дори нежни, са пряка атака срещу вашето самочувствие.

Когато ви обичат, но ви подценяват
„Не виждаш ли колко си непохватен?”, „Няма смисъл да се насилваш, просто няма да може да го направиш”, „Виж се, ясно е, че няма да стигнеш до никъде”...

Когато непознат се съмнява в стойността ти, това не боли толкова, колкото когато го прави някой близък. Отрицателните коментари също често са под формата на подценяване и липса на увереност във вашия потенциал.

Сравнения: когато се чувствате безполезни
Ако погледнете назад към детството си, може да се окажете изправени пред подобен тип ситуация. Обичайно е родителите да сравняват децата си с другите. Те могат да кажат неща като: „Иван не е толкова умен като брат си“ или „Петър е много по-муден от Андрей“.

Този тип негативни коментари могат да се появят и в спорове между интимни половинки. Това са моментите, в които един партньор сравнява любимия човек с други фигури в живота си, за да му покаже всичко, което той очевидно прави грешно във връзката.


Какво да направите, когато някой, който ви обича, прави негативни коментари
Тези, които ви обичат, никога не трябва да използват негативни коментари, презрение, подигравки, вредна критика и саркастични фрази. Привързаността изисква физическо, емоционално и комуникативно уважение. Без тези стълбове никоя връзка няма да бъде задоволителна или щастлива. Въпреки това е много вероятно в близкия ви кръг да има някой, който ви е говорил лошо неведнъж.

Зад тези хора, които използват насилствена комуникация и не виждат ефекта от собствените си думи, се крие проблемна личност. Това, което трябва да направите в тези случаи, е да реагирате и да поискате уважение. Само защото те са ваш баща, брат, приятел или партньор, не означава, че трябва да толерирате език, основан на подигравки и подценяване.

Имате право да изисквате тези индивиди да се обръщат към вас по уважителен начин, да изисквате да говорят с вас, както вие говорите с тях. Ако оставите ситуацията на самотек, ако решите да не казвате нищо, негативните коментари ще ескалират и дискомфортът ви само ще расте.

Комуникацията е мостът, който обединява или отдалечава хората. Трябва да очаквате от другите същото, което им предлагате: грижа в действия и думи, доверие, емпатична и емоционално подхранваща комуникация. Ако не го получите, тази връзка не е жизнеспособна.

Харесайте Facebook страницата ни, благодарение на която нашите текстове ще достигат по-неудържимо до вас.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X