Напишете дума/думи за търсене

7 начина да реагираме достойно на тези, които ни обиждат

Често чуваме обидни думи, докато стоим на опашки, в градския транспорт, на работа и дори в семейството. Обидните думи могат да бъдат много различни - от прости шеги до изрази, които предизвикват ярост. Почти е невъзможно да се предпазим от тях, защото не знаем кога и от кого да очакваме да нанесе удар. Има няколко начина, по които можете да се справите със злоупотребата, без да нарушавате достойнството си.

1. Погледнете насилника от друга гледна точка
Често пъти човекът, който обижда другите, е изпълнен с негодувание и не е задължително да се отнася до вас. Например една продавачка може да е гадна с вас, не защото не ви харесва, а защото шефът я е ядосал. Шофьорът на пътя може да ви псува на пешеходната пътека, защото той бърза към болницата, за да види детето си. Ако разберете, че невинаги сте причина за гнева на други хора, тогава ще стане по-лесно да понесете негодуванието.

2. Анализирайте това, което чувате
Ако чуете нещо обидно, разделете изречението на части и отговорете на порицанието. Например, ако вашият партньор ви натяква, че ако го обичате, ще отслабнете, попитайте го преди колко време е решил, че сте спрели да го обичате?

3. Погледнете нарушителя в лицето и попитайте директно - защо той ви говори така? Това ще помогне да поставите човека на мястото му и да стане ясно, че не възнамерявате да играете ролята на жертвата.

4. Използвайте хумор
Доброто чувство за хумор може да ви помогне да се справите с всеки насилник. Ако човек около вас отбележи, че имате нова пола, чийто десен много му напомня десена на столовете в трапезарията на майка му, не се колебайте, а го поканете да седне в скута ви.

5. Използвайте конвенционални знаци
Една жена непрекъснато била обиждана от съпруга си в присъствието на приятели, в отговор на това тя започнала да носи в чантата си кърпа. Щом съпругът й казвал нещо обидно, жената изваждала кърпата и покривала главата си с нея. Съпругът започнал да се срамува от своята реакция и бързо се отървал от навика да наранява и унижава половинката си.

6. Съгласете се с всичко
Това ще неутрализира критиката. Ако някой ви каже, че сте качили десет килограма, усмихнете се и кажете, че сте качили всъщност дванадесет.

7. Игнорирайте това, което чувате
Оглушейте, слушайте мълчаливо критиките и мислете, че това не ви касае. Развийте способността си да прощавате. Може да погледнете насилника, без да говорите. По-добре да се преструвате, че ви е скучно - да се обърнете на другата страна или да се прозеете, критиците наистина не харесват това отношение.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X