Напишете дума/думи за търсене

4 гещалт техники за личностно израстване

Гещалт техниките ни помагат да се съсредоточим върху настоящия си живот, за да насърчим самореализацията и да вземем по-добри решения, както и да израстваме на лично ниво по по-свободен начин, по-съвместим с нашите нужди.
Фриц Пърлс, предшественикът на гещалт терапията, казва, че нашето основно страдание като човешки същества е пропастта, която отваряме между настоящето и бъдещето.

Ние сме обсебени от неща, които все още не са се случили. И почти без да осъзнаваме, ние се изпълваме със страх, безпокойство и други неща, които ни причиняват болка.

"Не бутайте реката, тя тече сама."

-Фриц Пърлс-

Така че една от целите на гещалт техниките е да ни помогне да разберем проблемите си по глобален, по-унифициран начин. На части, но като цяло.

Техниките на гещалт психотерапията основно се въртят около това, което Фриц Пърлс нарича „правила и игри“. Това са стратегии -динамични, много оригинални и разнообразни по същество, които се опитват да ни дадат по-ясна представа на света около нас, за да преодолеем съпротивата и да улесним нашия растеж.

1. Висящи проблеми
Нерешените проблеми се отнасят до минали събития, които засягат нашето настояще. Те са неуправляеми емоции, блокирани чувства, лични възли, които ни пречат да живеем пълноценен живот сега.

Според гещалт всички ние имаме нерешени проблеми с приятели, роднини, бивши партньори и близки, които са починали.
• Не трябва да ги избягваме. Вместо това трябва да може да хвърлим светлина върху тези емоции, за да спрем да се вкопчваме в страданието, загубата или дори негодуванието.
• За да направим това, може да извършим симулация, умствен процес на събиране, конфронтация и сбогуване.
• Може мислено да предизвикаме човека и да изразим това, което трябва да кажем. Ще разкрием болката, ще проветрим мъката, вината или горчивината. След като ги разкрием и разпознаем, ще ги пуснем. След това ще затворим кръга и ще продължим напред.

2. Техника на диалог: празният стол
Мнозина сигурно са запознати с тази техника. Тя е добре известна, често полезна и много добре представя същността на гещалта.
Понякога се използва като начин за среща с въображаеми проекции на други хора. Целта е да задействате процеса на траур или да разрешите травмите.

За личностно израстване тази техника има друга цел: да започне вътрешен диалог, в който да разиграваме „нашите противоположности“. Използвайки това, може да водим диалог със себе си.

От една страна, поставяме всичко, което причинява дискомфорт. От друга страна, тази част, която иска да се изправи пред него, за да живее по-продуктивен, свободен и отворен живот.

Ето начин да го направите.

• Толкова се изморявам, нямам сили.
• Отново вземаш силата ми, заемаш твърде много място в живота ми. Кажи ми какво ти е.
• Не се харесвам. И не харесвам живота, който живея.


3. Аз съм отговорен
Една от най-добрите гещалт техники е играта „поемане на отговорност“. Изглежда просто, но изисква голяма ангажираност. Целта й е да ни помогне да осъзнаем по-добре какво се случва вътре в нас. За да го възприемете, приемете го и след това насърчавайте по-активно поведение, използвайки тези промени.

Пример - „Главата ме боли и коремът също ме боли. Знам, че прекалено много премислям нещата и че съм стресиран. Аз съм отговорен за това и приемам, че трябва да променя обстоятелството около себе си.“

4. Превърнете въпросите си в утвърждения
Това е друга гещалт техника, която изглежда много проста на пръв поглед, но е много ценна терапия. Помага ни да декларираме вътрешните реалности и да мобилизираме ресурси.
Всички сме имали един от онези дни, когато си казваме: „Защо се чувствам толкова безнадежден и безсилен?"

Гещалт предлага следното: превърнете въпросите в самоутвърждавания.
• Защо се чувствам толкова зле днес? Днес се чувствам зле. Ще направя възможно да променя това чувство и да направя утрешния ден по-добър.
• Защо имам чувството, че гаджето ми се отдалечава? Моето гадже е далече. Ще го питам дали има проблем.

В заключение, гещалт техниките са колкото оригинални, толкова и функционални, когато става въпрос да ни помогнат да се свържем с нашите нужди. Те също ни приканват да поемем отговорност. Да бъдем смели с това, което чувстваме. И да действаме съответно, за да растем.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X