Напишете дума/думи за търсене

Защо ни е трудно да забравим бившия? Какво казват психолозите

Всеки ден човек взаимодейства с голям брой хора. Някои от тях стават приятели, докато други стават любими. Но с течение на времето много отношения се разпадат и дори след доста години спомените за тях носят радост или болка. Защо е трудно да оставим всичко в миналото?

Семейните терапевти твърдят, че спомените за връзките не означават, че сте запазили чувства към бившия партньор. Има обективни причини, поради които не може да го извадите от главата си и чувствате желание да научите нещо за живота му без вас.

1. Нереализирани планове
Имали сте определени очаквания от тази връзка, вече сте мечтали за сватба, меден месец, чудехте се колко деца искате да имате и какви пердета да окачите във вашата кухня. Много по-лесно е да забравите човек, който не е изпълнил вашите очаквания, отколкото нереализирани мечти, в които той участва. Психолозите смятат, че такава "нереагирала" нужда може да предизвика психологически нагласи и дори невроза.
За да разрешите този проблем, трябва да го осъзнаете, конкретизирате и освободите. Вместо това измислете по-реалистични цели, без бивш партньор. Не всичките ни желания се сбъдват, а другият човек изобщо не е длъжен да ги изпълни само защото така ви се иска.

2. Грешни приоритети
Има категория хора, които изграждат живота си в зависимост от взаимоотношенията, които имат, смятайки ги за смисъла на своето съществуване. Естествено, след разпадането им те усещат срива не само на надеждите за съвместно бъдеще, но и на целия си свят. Те са готови да направят всякакви жертви и дори престъпления, за да си върнат загубеното.
Психолозите предупреждават срещу такава болезнена зависимост: в една връзка и двамата партньори са равни, никога не трябва да поставяте желанието на някой друг на първо място и да жертвате приоритетите си, за да се съберете отново.

3. Зона за комфорт
В дългосрочните отношения се формират съвместни навици и характеристики, като се започне от установения живот и прекарването на уикенда и завършват с общи приятели и пътувания до роднини.
След края на връзката може да ви се иска да върнете всичко обратно там, където сте се чувствали удобно, уютно и стабилно.
Но трябва да помислите за нови перспективи и планове. Сега никой и нищо не ви спира да направите това, за което отдавна сте мечтали, но доскоро не смеехте да направите.

4. Не поставяйте точка
Усещане за неизказано негодувание, необясними противоречия, желание за пореден път да обясните и псувате - емоциите по никакъв начин не ви напускат след края на отношенията. От време на време се оказвате, че водите безкрайни умствени диалози с бившия си партньор. В психологията това явление се нарича „непълен гещалт“, който изскача в мислите, тровейки живота.
Добре е, ако по време на раздялата сте успели спокойно да говорите и да разберете всички гледни точки, но това невинаги е така. Понякога партньорите си тръгват, затръшвайки вратата и без прощална реч. В такива случаи психолозите съветват да напишете писмо до бившия си любим, в което може да изразите всичките си оплаквания. Условието е, че не трябва да му го изпращате, а след като го прочетете, да го
унищожите.

5. Любовна зависимост
Мнозина объркват чувствата на любов и зависимост и ги смятат за едно и също. Но има фундаментална разлика. Психолозите смятат, че травматичните взаимоотношения с родителите могат да бъдат причина за емоционална зависимост.

6. Нови отношения
С течение на времето оплакванията се забравят и паметта ни напомня само светли и радостни моменти от миналото, особено когато възникват обичайни трудности в отношенията с нов партньор. Тогава изглежда, че бившият е бил най-добрият човек и сте привлечени да научите нещо за новия му живот. Не правете това нито чрез приятели, нито чрез интернет. Най-добрият начин да не се депресирате е да се съсредоточите напълно върху вашето ново начало, а не неосъществено бъдеще.

7. Ревност
Дори след раздялата някои хора продължават да тормозят бившите партньори с ревност и да не им дават свобода. Това желание се основава на доминиране, егоизъм и желание за контрол, любовта няма нищо общо с тези чувства.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X