Напишете дума/думи за търсене

Гещалт терапия, или какво говори мястото на сядане за нас

Хрумвало ли ви е, че от мястото ви на пребиваване зависи ролята, която играете в живота? И още, че начинът, по който е устроен домът ви говори дали ще се радвате на любов и хармония. Предлагаме ви заедно да изберем мястото на победителя и да подредим дома си по магически правила.

Всичко това не са празни приказки, а научна теория. Гещалт терапията е наука за творческото приспособяване на човек към обкръжаващата го среда. Основана е още в началото на 20 век от немския психиатър Соломон Пърлз, който твърди, че мястото, което даден човек заема в пространството, е определящо за личността му.

Хората, които си избират място до стената или в някой ъгъл в офиса, а вкъщи се застопоряват най-често пред телевизора или зад масата за хранене, се нуждаят от подкрепа. В същото време този избор може да е свързан с желание максимално да се контролира обкръжаващата обстановка. Стената зад гърба може да е знак за максимална концентрация.

Некомфортно в ъгъл се чувстват тези, които в детството си често са били наказвани. Човек, който обича да сяда в центъра, е надежден партньор.

Ако пък сте на гости и домакинът ви предлага да заемете място с гръб към повечето присъстващи или близо до входната врата, това издава подсъзнателното му желание да ви пренебрегне или потисне.

Освен това според гещалт терапията е важно не само мястото, което избирате, но и колко дълго го правите. Хората, които не бързат да седнат на първото свободно място, а обмислят къде ще им е най-удобно, са разсъдливи и внимателно обмислят всяка своя стъпка в живота. Те са и извънредно трудолюбиви. А тези, които веднага и спонтанни заемат първото възможно място, са решителни и лесно се адаптират към различните житейски ситуации.

По правилата на фън шуй

Във всяко място в пространството съществуват точки, които са подходящи за различни неща – за любов, за сключване на договори или за решаване на финансови въпроси. Древната китайска наука фън шуй определя пет енергии, които присъстват във всяко помещение. Това са: енергията на студа – на нея съответства елемента Вода; енергията на вятъра, на която съответства Дървото; енергията на топлото е Огъня, на влажността – Земята; на сухостта – Метала. Ако разполагате с компас, лесно ще определите енергията на различните зони.

На север се акумулира енергията на вятъра. Като започнете от тук, може да разделите вашия дом или офис на пет сектора. Обратно на часовникова стрелка зоните се подреждат по следния начин: след вятъра идва топлото, после – влага, сухост, студ. Вятърът е енергията на началния етап на всички процеси. В северните помещения е подходящо да посрещате гости и делови партньори, но не и да решавате важни дела. Възможно е хората, с които разговаряте тук, да се опитват да напуснат мястото възможно най-бързо и започнатите дела да нямат добър финал.

В следващата зона е концентрирана енергията на топлината и горещината. Това е най-доброто място за признания в любов. После идва ред на енергията на влажността – чудесно място за всичко, свързано с храна, тоест подходящо за кухня. По-нататък идва енергията на сухостта. Тя отговаря за финансите и благоденствието. Подходяща е и за обучение на деца, тъй като усмирява хиперактивността и подтиква децата към спокойно мислене. Енергията на студа помага да се концентрираме върху мъдростта. Тези помещения или зони са идеални за делови срещи, сключване на договори и решаване на важни дела.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X