Напишете дума/думи за търсене

Що е позитивно хранене и как се отслабва с него

Ако не харесвате диетите, системата на позитивното хранене е за вас. Правилата са прости: не гладувайте, не преяждайте, яжте истинска храна, а не хранителни добавки и витамини, гответе и се наслаждавайте на ястията.

В началото на тази система на хранене е британският нутриционист Джон Юдкин. В далечната 1950 г. той предупреждава, че градският човек от западния свят се храни противоестетсвено заради излишъка от захар и бяло брашно в менюто му. Този хранителен режим нанася непоправими щети на сърдечносъдовата система, води до затлъстяване и диабет и намалява средната продължителност на живота.

В началото на 21 век хранителният експерт Майкъл Полан отбелязва, че е налице истинска катастрофа – в менюто на съвременния човек реално лиспват натурални продукти, които не са преминали през технологична обработка. Хората живеят от промишлени, химически обработени меса, хляб, захар и техните заместители.

Жителите на големите градове са забравили умението на предците си инстинктивно да различават полезната от вредната храна. Лекарите и учените разграничават вредни и полезни вещества в продуктите (витамини, холестерол, мастни киселинии т.н.) и изучават съотношението между тези съставни части, а ние механично следваме препоръките им. Научните данни обаче често са базирани на хипотези и водят до притивиречиви и често не съвсем безкористни изводи. Диетологията също вече се е превърнала в индустрия, затова не можем да й имаме безрезервно доверие. В отговор на тези процеси системата за позитивно хранене предлага отказ от псевдонаучните диети и връщане към истинската храна.

Какво представлява

Позитивното хранене препоръчва да не обръщаме внимание на научните термини, да не броим калориите, а просто да се храним с удоволствие. Не да изключваме, а напротив, да включваме в менюто си повече сезонни продукти. Забравете за сухите супи, млякото с твърде дълъг срок на годност, обогатените, обезмаслени и други „полезни” продукти.

Пазарувайте не от големите вериги, а малките пазари. Основнен дял в менюто трябва да се пада на растителната храна. Приемайте зеленчуците като основно ястние, а месото като гарнитура – това е достатъчно, за да получите витамин В12, основното богатство, съдържащо се в месото. При всяка възможност отдавайте избора си на натурални, диви продукти – от риба до коприва и боровинки. Яжте малко и гответе често – това са основните принципи.

Как действа

Позитивното хранене ни учи да различаваме пълноценната храна и да получаваме удоволствие от нея. Допълнителен плюс на това меню е, че позволява свалянето на наднормени килограми – леката растителна храна, за разлика от полуфабрикатите, засища за дълго и съдържа ценни антиоксиданти. Обратно, колкото по-голяма част заема месото в менюто, толкова повече нараства рискът от сърдечносъдови и други заболявания. Разбира се, добре е месото да е от домашно отглеждани животни, които се хранят по-разнообразно.

Какво да изхвърлите от трапезата си

Най-добре е да се откажете от лесноусвоимите въглехидрати – хляб, макарони, ориз, сладкиши. Ако видите на етикета повече от пет вещества, които не знаете какво означават, не купувайте продукта. Това не означава непременно, че е вреден, но е доказателство за сериозна промишлена обработка.

Достатъчно е да се храните три пъти на ден, но никакъв случай не пред телевизора или компютъра. Опитайте се да ядете в приятна компания. Не се изкушавайте да хапвате нещо вредно между основните хранения. Към този режим може да се придържате към целия си живот. През първите няколко седмици най-вероятно ще свалите 4–6 кг, а след това по 1 кг седмично, докато достигнете до нормално си здравословно тегло.

Удоволствието преди всичко

В основата на позитивното хранене е извличането на максимална наслада от продуктите и консумацията им. Затова привържениците на този режим често се оказват фенове на бавното хранене – т.нар. slow food.

Движението за бавно хранене се ражда в средата на 80-те години на 20 в. в Италия и бързо печели последователи по цял свят. Те категорично не зачитат заведенията за бързо хранене не само заради ниското качество на храната, но заради самата идея за бързо засищане на глада на крак. На трапезата трябва да се слага само (или предимно) екологично чиста храна – най-вече сезонни плодове и зеленчуци от местни производители. На масата се сяда само в добро настроение – научно доказано е, че негативните емоции затрудняват процесите на храносмилане. Продуктите трябва да се подлагат на минимална термична обработка. Необходимо е да се храним само тогава, когато имаме достаъчно време да се насладим на любимите си ястия. Дребните закуски между основните хранения не зареждат с енергия, а само пресищат тялото с повече храна, отколкото то има нужда – в резултат на това постепенно се натрупват излишни килограми и се създава навик за внезапни пристъпи на глад.

Според привържениците на позитивното и бавното хранене, това е естественият хранителен режим на прародителите ни, които не са били подложени на стреса на големия град. Мотивът им е, че псевдиначуните диети в повечето случаи са неефективни – храната, „разложена” на протеини, мазнини и въглехидрати, престава да бъде привлекателна. А без апетитна храна, която е едно от най-простите удоволствие в живота, едва ли човек може да се чувства добре в тялото си. Обезмаслените продукти не дават чувство за засищане и често съдържат повече консерванти и вредни вещества от останалите.

Включване вместо изключване

Основателите на системата за позитивно хранене предлагат да се действа по метода на включването. Замислете се от какви продукти има нужда организмът ви и ги прибавете към менюто. Домашната храна трябва да стане основна част от режима ви. Носете си в офиса обяд от вкъщи, вечеряйте домашни ястия заедно със семейството ви, сервирайте на гостите си блюда, направени лично от вас. Гответе и яжте с удоволствие и ще забележите, че само след месец ще забравите за полуфабрикатите и изкуствените храни – ароматът им вече няма да ви се струва апетитен и като бонус ще свалите излишните килограми.

Макробиотика

Макробиотиката може да се разглежда като продължние на позитивното и бавното хранене, но обогатено с принципите на източната философия. Съгласно макробиотичното учение, болестите не съществуват, а представляват нарушение във вътрешното равновесие на организма. За да бъдем здрави, трябва да възстановим баланса, като разпределим в менюто си продуктите носители на мъжкото и женското начало – ин и ян.

Автор на макробиотичния режим е Джордж Озава, написал книгата „Макробиотика дзен”. В китайската философия всички предмети и явления се състоят от две начала (ин и ян), противоположни по същността си. В най-общ смисъл ин е разширяващо, охлаждащо, успокояващо начало, а ян – сгряващо, ободряващо, организиращо. Всеки продукт съдържа тези две начала в опредлена пропорция. В чист вид ян и ин продукти се срещат рядко, а привържениците на макробиотиката предпочитат да не ги включват в менюто си.

Джордж Озава дава няколко прости и ефективни препоръки, които в голяма степен съвпадат с принципите на позитивното хранене. Всички продукти и напитки трябва да бъдат натурални. Всичко, което е обработено с помощта на химикали или е расло далеч от дома, трябва да се избягва. Кулинарията трябва да се възприема като творчество, като постоянно усъвършенстване в изкуството за съчетаване на ин и ян продукти. Най-добре е да се готви с растително масло или вода, като храната се подправя с малко нерафинирана и необогатена морска сол. Сред препоръките на автора на макробиотичния режим е да се избягват силните подправки, сосовете, кафето и чаят, съдържащ оцветители. Всяка хапка трябва да се дъвче от здравите хора по 50 пъти, а от болните – между 100 и 150. Махтама Ганди казва, че трябва да „дъвчем напитките си и да пием храната си”.

Макробиотиката разглежда човека в цялостта му – като единство на тяло, душа и психика. Според нея е невъзможно да се излекува физическата болест, ако човек е алчен, злобен, жесток, склонен към насилие. Само любовта и ненасилието могат да доведат до здраве и щастие. „Трябва да станете човек, който не умее да мрази. Да обичаш значи да даваш, без да искаш нищо в замяна. Всяка взаимност е егоистична. Даването ви прави творци. Рано или късно ще загубите всичко, което имате, а когато давате непрекъснато, влагате своето добро в безграничната банка на вечността”, казва Джордж Озава.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X