Напишете дума/думи за търсене

Най-опасните заблуди за здравословното хранене

Ако сте решили през тази година да се храните по-полезно, ви предлагаме първо да се запознаете с най-разпространените митове и заблуди по темата. Така, освен че ще се предпазите от грешки, ще осъзнаете, че здравословното хранене не е нещо страшно, а напротив - интересно и вкусно начинание.

Колкото по-малко, толкова по-добре

За много хора преходът към здравословно хранене означава начало на глада. Дълго време са ни втълпявали, че недостигът на калории е единственото правило, което гарантира сваляне на излишните килограми и поддържане на добра форма. Затова смятаме, че колкото по-упорито гладуваме, толкова по-добре ще изглеждаме.

В действителност: При всеки внезапен и изкуствен дефицит на калории тялото ни е подложено на стрес и изпитва недостиг на витамини и микроелементи. Последствията най-често са главоболие, проблеми с кожата, ноктите и косата, депресия. Правилно хранене не значи да не си дояждаме, а да се храним балансирано и да не допускаме преяждане.

Никакви дребни похапвания

Всяко хапване между основните хранения често се тълкува като прием на излишни калории, които не само влияят негативно на фигурата, но и нарушават метаболизма. Освен това, много хора свързват залъгването на глада с чипс и бисквити, затова предпочитат просто да стиснат зъби до вечерята.

В действителност: Междинните хранения са също толкова важен прием на храна, колкото закуската, обядът и вечерята. Чрез тях се предпазваме от преяждане, подобряваме тонуса на тялото и балансираме обмяната на веществата. Избирайте максимално прости и полезни продукти за междинно похапване: плод, шепа ядки, домашен зеленчуков чипс - всички те се вписват идеално в концепцията на правилното хранене.

Протеини вместо въглехидрати

Един от най-следваните хранителни режими залага на протеините. Те са главните „строители” в тялото ни - достатъчно засищащи и напълно безвредни. Затова е най-добре да се откажем от съмнителните въглехидрати и мазнини - така ще избегнем гладуването и ще имаме тялото на мечтите си.

В действителност: Всеки, който дори само веднъж е пробвал протеинова диета, прекрасно си спомня усещането след седмица хранене с пилешко и яйца. Слабост, гадене, изтощен вид, здравословни проблеми - това е само непълен списък на минусите на еднообразното меню. Протеините са също толкова незаменими за здравословното хранене, колкото и въглехидратите и мазнините - всички те носят полза, ако работят заедно, тоест, при балансирано хранене. Освен това, трябва да се има предвид, че протеините са доста калорични и ако се храните предимно с тях, можете сериозно да си навредите.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X