Напишете дума/думи за търсене

Най-опасните заблуди за здравословното хранене

Мазнините са главният враг на стройното тяло

Първата ни мисъл, когато решим да се вталим, е да ограничим мазнините. И обикновено нямаме време да обърнем внимание на разликите между вредни (трансмазнини) и полезни (омега-3). Започваме да готвим без никаква мазнина, ядем само белтъка от яйцата, а за сирене и ядки дори не си помисляме.

В действителност: Именно благодарение на мазнините тялото ни усвоява повечето витамини и ускорява обмяната на веществата. Особено полезни са омега-3, омега-6 и омега-9 мазнините, които здравословното хранене задължително трябва да включва. Ако сте решили да се храните здравословно, изключете трансмазнините и наблегнете на полезните мазнини - нерафинирани растителни масла, тлъсти морски риби, ядки.

Прясно изцеденият сок е основен източник на витамини

Дълго време фрешовете се препоръчваха като неизменна част от полезното меню - като източник на витамини и енергия. И тъй като са полезни, се твърдеше, че могат да се консумират неограничено - без никаква вреда за организма.

В действителност: Колко портокала може да изядете на едно хранене? Вероятно не повече от един. В целия портокал обаче се съдържат много фибри и полезни вещества, които ни дават усещане за ситост и не вредят на фигурата. А сега помислете колко портокала са нужни за една пълна чаша сок. Освен това, плодовете съдържат захар - прост въглехидрат, който навлиза бързо в кръвта и за кратко утолява чувството на глад. Това означава, че когато консумираме прясно изцеден сок, приемаме много захар, но без полезните фибри.

Може да ядем зеленчуци в неограничени количества

Зеленчуците са основа на здравословното хранене. Осигуряват ни минимум калории при високо съдържание на витамини, полезни минерали и фибри. Това безспорно е така, но можем ли да разчитаме само на тях?

В действителност: Основното правило на правилното хранене е балансът - от всичко с мярка. Ако прекалим със зеленчуците в менюто, обикновено възникват стомашни проблеми - от разстройство и метеоризъм до болезнени киселини и дискомфорт. Затова най-добрата компания за зеленчуците са протеините и бавните въглехидрати - например, пиле с броколи или булгур със зеленчуци са по-добър вариант за тялото от огромна порция зеленчуци.

Здравословното хранене е скучно

Овесени ядки за закуска, салата на обяд и пилешки гърди на вечеря - тази скука обичайно се препоръчва като пример за здравословно дневно меню. За мнозина вариантите се броят на пръсти - обезмаслена извара без добавки, телешко без сол, зеленчукова супа. Правилното меню се възприема като принудителна аскеза, изключваща всякаква радост и наслада от храната.

В действителност: За скуката на масата е виновна само и единствено вашата фантазия - или липсата на такава. Разнообразието и балансът са ключови понятия на полезното хранене. Съветите на диетлозите са да търсим алтернативни източници на протеини, мазнини и въглехидрати. Не се колебайте да съставяте нетрадиционни менюта и да комбинирате обичайни продукти по нов начин.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X