Напишете дума/думи за търсене

Токсична позитивност срещу истински оптимизъм: 3 забележителни примера

Не е лесно да запазим надеждите си в този конкурентен свят. Да бъдем обнадеждени във всички ситуации, без да се страхуваме от това какво може да последва, е рядко положително мислене, което липсва на доста хора.

Чувствате ли се често притиснати от изрази като „Бъди щастлив, независимо от всичко". Да, ама има ситуации, в които не може да приложим веруюто, че когато животът ти поднесе лимони, направи си лимонада.

Освен това е по-напрегнато да се опитваме да идентифицираме положителните точки в такива ситуации. Неспазването на това понякога води до руминация, което е вредно за психичното здраве.

Токсична позитивност срещу истински оптимизъм: разбиране на разликата

Какво е токсична позитивност?
Токсичната позитивност е, когато се предполага, че имате положително мислене в неблагоприятна ситуация. Това е дисфункционално емоционално управление, което отхвърля негативните емоции, за да поддържа фасада на позитивност.

Чувствата ви могат да ви кажат кога са токсична позитивност или истински оптимизъм. Токсичната позитивност ви кара да се чувствате зле и безнадеждно.

Токсичната позитивност може да попречи на комуникацията и взаимоотношенията. Вашият партньор може да се почувства сам със своята болка и да избере да напусне връзката.

Какво е истинският оптимизъм?
Той не настоява да маскирате чувствата, за да бъдете весели. Позволява ни да се изправим търпеливо пред всички емоции и да приемем реалността такава, каквато е. Автентичният оптимизъм е да бъдеш обнадежден в ситуация, като същевременно приемаш реалността.
Подкрепя позитивен подход към неблагоприятни ситуации. Не е „бъди щастлив, независимо от всичко", по-скоро е „добре е да се чувстваш зле, но се съсредоточи върху урока от ситуацията".

Позволява ви да разберете и приемете емоциите си. Подхранва вашите способности за критично мислене за вземане на правилни решения в живота.
Истинският оптимизъм никога не се чувства натрапен.
Следователно в дебата за токсичната позитивност срещу истинския оптимизъм, истинският оптимизъм трябва да бъде ясният избор.

Токсична позитивност срещу истински оптимизъм: 3 забележителни разлики
Може да разберете разликата по това как отговорите ви карат да се чувствате.

1. „Другите страдат повече от теб" срещу „Твоята болка е валидна и има значение"
Първото твърдение ви изпълва с отрицание. Чувствате се притиснати да обясните защо не може да бъдете позитивни в този момент. Това е класически пример за токсична позитивност срещу истински оптимизъм.
Но когато някой признае болката ви, вие се чувствате облекчени, подкрепени, чути и разбрани.

2. „Чувството за тъга не помага" срещу „Добре е да се чувстваш тъжен"
Това е друг често срещан пример за токсична позитивност срещу истински оптимизъм. Да се ​​чувстваш тъжен, е толкова естествено, колкото да се чувстваш щастлив. Това не е „проблем", който се нуждае от отстраняване. Но принуждаването на някого да се държи неестествено весело е вредно.

Когато чуете утвърждения като „Добре е да се чувстваш потиснат", може да започнете да приемате емоциите си и в крайна сметка да се примирите с тях.

3. „Излез навън с приятели" срещу „Може да си починете и да бъдеш сам"
Прекарването на време със себе си не е отрицателен аспект. Може понякога близките да ви молят да излизате с приятели, което ви е карало да обяснявате прекалено много емоциите си, на което никой не е обърнал внимание.

Но е много по-утешително, ако някой подкрепя емоциите ви и не ви принуждава да се правите на щастливи в името на „позитивността".
Тези примери за токсична позитивност срещу истински оптимизъм ще ви помогнат да разберете как да реагирате на ситуации и забележки на хората. Истинският оптимизъм е да бъдеш добър към себе си.
Сега, когато знаете разликите, може да прегърнете истинския оптимизъм пред токсичната позитивност.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X