Напишете дума/думи за търсене

7 силни страни на свръхчувствителните хора

Силно чувствителните хора, както всички останали, имат своите слаби и силни страни. Въпреки факта, че темата за високата чувствителност става все по-популярна, откакто Илейн Н. Арон публикува книгата си „Високочувствителният човек“ през 1996 г., все още има някои неправилни идеи, които днес са склонни да се приемат за даденост.

Например силно чувствителните хора не са непременно интроверти. Това не е само женска черта на личността, но е често срещана и при мъжете. Чувствителността им също не е синоним на крехкост. В много случаи те имат силни страни, за които често дори не осъзнават.

„Такива хора чуват почти всеки звук, забелязват всяко движение и обработват изражението на лицето на всеки човек. А това означава, че ходенето през публично пространство може да бъде нападение върху сетивата им.”
-Андре Соло-

Силните страни на силно чувствителните хора
Те са определени от психолозите Кристофър Питърсън и Мартин Селигман през 2004 г. В своята изследователска работа те успяват да създадат известните „Силни страни и добродетели на характера: наръчник и класификация”. Днес този научен труд действа като отправна точка за разбиране на човешкия потенциал.

1. Автентичност - това, което виждате, е това, което получавате
Една от силните страни на силно чувствителните хора е тяхната автентичност. Всъщност те не знаят как да се преструват и със сигурност никога не биха обмислили лъжата като вариант. Те не само не са в състояние да прибягнат до измама, но и не са в състояние да инвестират времето, усилията и волята си във всякакви практики, които не отговарят на техните ценности.

2. Перспектива: емоционална и социална интелигентност

Перспективата попада в категорията на това, което Селигман и Питърсън определят като познавателни сили. Състои се от ментален подход, ориентиран към човешката връзка и разбиране. Силно чувствителните хора са квалифицирани личности, които са в унисон със социалната и емоционалната реалност на другите.
Те се характеризират с разбиране на нуждите на другите, както и с истинска загриженост за всякакъв вид несправедливост. Те имат много широк подход (перспектива). Това им улеснява на практика да излязат извън себе си и да осъществят контакт със заобикалящата ги среда.

3. Грижа за себе си и за околните
Една от силните страни на силно чувствителните хора е грижата за себе си и за околните. Според проучване, проведено в Университета в Мелбърн, те притежават изключително ценни умения в следните измерения:
• Те са хора, които развиват ценни нагласи през целия си живот. Радват се на самотата, на връзката с природата и съзерцателните практики. Тези области благоприятстват тяхното вътрешно благосъстояние. Тази динамика им позволява да регулират емоциите си и да намерят баланс в свят, който често намират толкова пълен с хаос.
• Те практикуват състрадание към другите и състрадание към себе си. Това определя способността им да намерят жизненоважни значения и цели, с които да продължат напред. Те предават позитивност и надежда - аспекти, които са ключови за подпомагане на другите, действат като водачи и предлагат ценната им подкрепа.

4. Размисъл - необходимостта да се разбере „защото” на нещата
Силно чувствителните хора са склонни да разбират мястото си в света. Това може да им отнеме много време за постигане, с много разногласия и битки по пътя, някои от които ще спечелят, а други ще загубят. Въпреки това повечето от тях имат разбиране за това как са те и как те могат да функционират в ежедневието и в отношенията си с другите.

5. Творчество - геният на емоционалната чувствителност
Въпреки че често не признават всичките си силни страни, те признават своята тяхната креативност. Вероятно това е така, защото те намират своето психологическо убежище във всички тези практики, които освобождават ума.
Те се радват на музика, рисуване, занаяти. Тяхната чувствителност се нуждае от такива пространства, за да могат да се чувстват свободни и изпълнени.

6. Смирението - отражението на „простите” сърца
Хората с висока чувствителност се открояват със своята простота и смирение. Те знаят какви са. Те познават своите граници, своите слабости и своите недостатъци. Тази точна визия, която имат за себе си, им позволява да действат винаги прецизно, без да са нападателни, без нужда да се преструват и без да преувеличават.
Те не обичат да се състезават или да бъдат над или пред никого. Това означава, че те не се адаптират добре към агресивни работни сценарии, основани на конкурентоспособността.

7. Любовта
Любовта е и психологическа сила. Това е способността да знаете как да се отдадете на другите, да се грижите за взаимоотношенията и да разберете какви са основите на това чувство. Това не се отнася само до емоционалните връзки.
Ако любовта е една от силните страни на силно чувствителните хора, това се дължи на тяхната мъдрост, когато става въпрос за разбиране от какво се състои това измерение. Това означава грижа, даване на обич без тормоз и зачитане на пространствата и нуждите на околните. Знаейки, че привързаността се основава на взаимност, на емоционална, а не на насилствена комуникация.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X