Напишете дума/думи за търсене

3 малки индикатора, че не се грижим добре за себе си

С бързо нарастващото разпространение на стреса в по-голямата част от живота ни, много хора намират за по-трудно от всякога да спрат и да помиришат розите, да се насладят на красотата на зелено поле или да практикуват други малки действия на внимание. Ако сте от онези хора, които се чувстват непрекъснато тласкани да се втурват напред, като същевременно се разтягат във всички посоки, здравето ви може да е застрашено.

За мнозина едва когато се окажат изправени пред пълно прегаряне или тежко заболяване, осъзнават в какъв опасен натиск се е превърнал животът им. Вие не сте компютър с безкрайно съхранение на данни. Може да вярвате, че сте, но в крайна сметка прекаленото напъване ще ви настигне. Увеличаващата се поява на заболявания като Паркинсон, инсулт, диабет, Алцхаймер, сърдечни заболявания, високо кръвно налягане, депресия и тревожност показва, че е време всички ние да обърнем внимание на потенциалните предупредителни знаци, че тежестта, която поставяме върху ума си и тялото, е просто твърде прекомерна.

3 индикатора, че не се грижим добре за себе си

1. Хранителни дефицити
В забързания ритъм на живот, често ядем джънк фуд или друга лесно достъпна храна. Ако се разпознавате в това, дори и без допълнителен стрес, вероятно диетата ви е хранително дефицитна. Стресът само задълбочава този проблем, тъй като изчерпва много от минералите и витамините, необходими за подпомагане на функционирането на тялото, изключвайки способността да усвоявате хранителните вещества, които приемате.

Без правилно храносмилане и усвояване не може да превърнете храната в енергията, от която се нуждаете, за да функционирате правилно.
Например магнезият, необходим за регулирането на нервната система, движението на мускулите, кръвното налягане, съня и синтеза на протеини, е един от минералите, които са най-изчерпани при стрес.

Може да станете по-избухливи, раздразнителност може да се появи, мозъчната мъгла може да е проблем и запекът със сигурност е фактор. Вашите витамини от група В, известни като щастливи витамини, също се изчерпват от стреса. Не само витамините от група В помагат за създаването на ензими, необходими за храносмилането, но комбинацията от този клас витамини ви помага да образувате нови червени кръвни клетки, да поддържате сърдечния ритъм и да минимизирате депресията, промените в настроението, главоболието, глада за захар и безсънието.

Върнете се към храните, които ядете, когато сте под стрес – а именно въглехидратите. Вашето тяло се нуждае от витамин B1, B2, B3, B5 и B6, заедно с фосфор и магнезий, за да смила и метаболизира тези храни. Ако тези витамини от група B не присъстват, тогава въглехидратите, които ядете, вероятно се превръщат в мазнини, а не в енергия.

2. Надбъбречна умора
Надбъбречната умора е като тъмен облак, който виси над вас всеки ден и нощ от живота. Трудно ви е да станете от леглото сутрин. Едва си спомняте, че сте взели душ или се обличате за работа. Може да получите прилив на малко енергия около 9:00 сутринта и да започнете да се чувствате отново получовек, но към 15:00 сте готови за дрямка. Обръщате се към кофеина и захарта като начин да нахраните енергията си. Ако обаче спрете за момент, за да успокоите ума си и да насочите въображението си към себе си, това, което чувствате, може да е показателно за плачеща върба, която пуска роса на земята с всяка ваша стъпка.

Отвътре душата ви плаче, докато мозъкът ви, с цялото си бърборене, ви тласка към цикъла „Нека го направим отново". Това вероятно обобщава около половината от населението. И ако се разпознавате в това описание, надбъбречната ви жлеза може да е уморена. Това обаче не се случва за една нощ. Това е натрупване на твърде много напрежение от различни ъгли за известно време.

Продължаващият стрес, без време за възстановяване и възстановителен период, причинява хаос на надбъбречната жлеза.
Тя е това, което ви поддържа живи. Помага да се справите със стреса, причинен от реални заплахи, но когато е претоварена при стресови условия, този орган изстрелва кортизол и адреналин, за да ви поддържа бодри. Без време за възстановяване той винаги е в повишена готовност.

Индийски билки като ашваганда и корен от женско биле могат да помогнат за подмладяване на надбъбречната жлеза, както и пресните плодове и зеленчуци. Но дори и най-органичните храни може да са по-малко от достатъчни, когато надбъбречната умора се прокрадва. По време на силен стрес или непосредствено след травмата, задайте график за себе си. Намерете начини да балансирате умствената и физическата си работа с допълнителна почивка, релаксация и игра. Ежедневната рутина, която насърчава естествения ви биологичен часовник, помага на тялото да нулира не само надбъбречната жлеза, но и други органи, отговорни за метаболизма, производството на хормони и храносмилането.
Работете усърдно, за да поставите себе си на първо място, за да се грижите за себе си. Ограничете излизанията си, научете се да се наслаждавате на филмите или телевизионните предавания, които гледате, и намалете компонентите, които добавят стрес към живота ви. Това, което може да откриете, когато направите това, е как тъмните кръгове и торбичките под очите ви започват да изчезват.
3. Болести на черния дроб, жлъчния мехур и стомаха
Не е нужно да пиете алкохол, за да имате затлъстяване на черния дроб. Не е нужно да поглъщате прекомерни или трудно смилаеми мазнини за образуване на утайка в жлъчния мехур. И тази стомашна киселина, която усещате, може да е по-скоро свързана със стреса, на който сте подложени, отколкото с храните, които ядете. При недостиг на магнезий и появата на запек вашата система се възстановява. По време на стрес, при който може да проявите гняв, разочарование, нерешителност, негодувание и неспособност да поемете повече отговорност, всички тези органи са засегнати.
Вече нямате низходящ поток на храносмилане и елиминиране, при голям стрес системата ви е в застой и в този случай възникват заболявания на горната част на храносмилателния тракт. Животът е кръг от избори. В човешката природа е, когато сте стресирани, да посягате точно към предметите, от които не се нуждаете, или към по-малко здравословния избор за вас. Необходима е дисциплина и решителност за промяна на навиците; все пак доброто хранене е важно, защото без него никой не оцелява.
Не може да избегнем стреса в нашия свят. Може обаче да осъзнаем навиците си и да направим няколко промени в начина си на живот, за да намалим реакцията си към стресови събития. Самосъзнанието може да ни свърже с тези чувства, които ни молят да забавим малко. Разглеждането на това, което ни носи щастие, в сравнение с това, което ни изтощава, може да ни помогне да подредим календара си, така че да начертаем график, подходящ за нас. Изборът да включим пресни плодове и тъмнозелени листни зеленчуци в часовете си за хранене, докато приготвяме повече ястия у дома, може да добави пикантност към живота ни.
Тези малки промени ни помагат да се справим с всичко, което животът ни поднесе.

Отделете време, за да направите живота си прекрасен, за да намерите и вие време да спрете и да помиришете розите.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X