Напишете дума/думи за търсене

Полезно или не е четенето преди сън?

Всеки от нас има свои собствени навици и начин на живот. Нашата рутина преди лягане значително влияе върху качеството на битието ни.

Има хора, които гасят лампата в малките часове, след като са изгледали няколко епизода от любимия си сериал. Други припадат в леглото, след като са прекарали няколко часа в социалните мрежи, в писане на имейли или в бурна комуникация в Whatsapp. Трети пък гасят светлините когато завършат последната глава от книгата си. Те изпитват опияняващо удоволствие, което идва заедно с тежки клепачи и спокоен ум. Четенето отвежда ума им далеч от реалността в свят на сънища.

Четенето преди лягане е повече от навик, то е удоволствие. Това е начин да се отпуснете след ден, изпълнен с активност и грижи. Когато четете преди лягане, вие се потапяте в море от думи. Това е свят на възможности, който отвежда ума ви на вълнуващи нови места. Този навик е един от любимите на мозъка, защото той обича да бъде подхранван, стимулиран и съблазняван всяка вечер.

"Има само две неща, с които може да си легнеш: човек и книга."
Рей Бредбъри

Неочакваните ползи от четенето преди лягане

Ефективна форма на релаксация
Проучване на The Sleep Council в Обединеното кралство стигна до някои много интересни заключения. Едно от тях е, че четенето от 30 минути до един час значително намалява нивата на стрес.
• Когато четете, вие разсейвате ума си и бягате от ежедневния натиск и грижи. Може да се почувствате свободни, в безопасност и да получите някаква гледна точка върху нещата.
• Когато четете, мускулите ви се отпускат. Дишането ви се забавя и става по-ритмично.
• Експертите смятат, че четенето е най-добрата алтернатива на телевизията или електронните устройства. Умните джаджи "мамят" мозъка ви, като го кара да вярва, че все още е ден. Това е така, защото синята светлина на екраните директно намалява производството на мелатонин.

Четенето подобрява когнитивната устойчивост
Въпреки факта, че все още няма лек за невродегенеративни заболявания като Алцхаймер, има едно нещо, което знаем. Възможно е да обучим мозъка си да бъде по-силен и по-устойчив на когнитивен спад.

Един от начините да направите това е като четете. Четенето преди лягане е още по-добро, защото допълнително оптимизира мозъчните процеси. Ще управлявате по-добре стреса, ще спите по-добре, ще стимулирате паметта си, умствената пъргавина, въображението...


Дайте шанс на креативността
Спокойният ум е творчески ум. Ако храните мозъка си с истории, уроци, истории, възможности и прекрасни открития всяка вечер, вие засилвате въображението си. Вашият мозък става по-изобретателен, оригинален и креативен. Кийт Е. Станович от университета в Торонто - експерт по психология на четенето, смята, че има малко навици, които са толкова полезни за децата.

Четенето помага на малчуганите да подобрят своето културно съзнание, речников запас и изразителни способности. Не само това, но им помага да развият абстрактно мислене.

Подобрена емпатия
Реймънд Мар - психолог от Университета на Йорк в Канада, вярва, че четенето ни помага да бъдем по-съпричастни. Направил повече изследвания по темата от всеки друг в своята област. Той твърди, че романите и разказите предлагат уникална възможност за развитие на този капацитет. Ние се идентифицираме с героите и заедно с тях страдаме, смеем се и обичаме...

Всичко това оставя отпечатък върху нас. Приканва ни да подобрим способността си за емпатия. Четенето преди лягане допълнително засилва тази полза, защото обръщаме повече внимание на това, което четем. Следователно, ние сме по-фокусирани и способни да улавяме тези емоции и те оживяват в мозъка ни.

Насърчава вътрешното спокойствие
Малко неща са по-лоши от това да си легнете в лошо настроение. Може би сте раздразнени след сложен работен ден. Или може би сте се скарали с партньора си или сте притеснени от новините. Не може да спрете да мислите за случилото се вчера или какво трябва да направите утре.

Един от начините да „прекъснете“ този стресиращ цикъл е да прочетете книга. Това е като получаване на директен билет до спокоен остров. Позволява ви да бъдете различен, да правите нещо различно. Може да смените самоличността си и да отидете на мисия. За час или два може да си позволите да се свържете с паралелна вселена. Прекарването на време в този въображаем свят ви помага да си починете в този.

Какво чакате? Подарете си тези няколко ежедневни мига спокойствие. Тренирайте мозъка си в изкуството на спокойствието и релаксацията. Не се колебайте да придобиете този навик и да го правите всяка вечер. Струва си, за вашето здраве и разум. Вземете истинска книга (не електронна) и я оставете да ви отведе там, където пожелае.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X