Напишете дума/думи за търсене

Историята на хапчето антибебе

Хапчето против забременяване е открито през 1960 г. в Америка. Посрещнато е като социално най-значимото постижение на медицината на ХХ век.

През 1950 г. американският биолог Грегъри Пинкъс бил поканен от Американската федерация за семейно планиране да създаде лек против зачеване. Разработката излязла над $ 30 000. Първите клинични изпитвания били направени в Пуерто Рико и Хаити. 6000 жени опитали за първи път действието на антибебе.

Първата таблетка за контролиране на бременността - "Еновид - 10", се появява на пазара в САЩ през 1960 г. Илачът съдържал синтетични хормони - естроген и прогестин, подобни на тези, които произвежда женското тяло. Той подтискал отделянето на яйцеклетки от яйчниците. В първите орални контрацептиви имало от 100 до 175 микрограма (mcg) естроген и 10 милиграма (mg) прогестин, което е значително повече, в сравнение със съвременното хапче.

Посветени в тайните на любовта твърдят, че самият Казанова изобретил някои от начините за защита от "плодовете на любовта". Прочутият ухажор умеел да се грижи за любовниците си.

Нашите прабаби също се изхитрили и изнамерили начини да се предпазят от нежелани бебета. Преди да си легнат, те се "осигурявали" с кристалче морска сол, поставено във вагината. За "противозачатъчни" се споменава и в древните папируси. Египтянките използвали вагинални свещички от кедрово масло и зехтин. В древен Рим пък пиели отвара от семена на безплодни дървета. За особено ефикасни се смятали семената от топола. В Индия още през миналия век жените се пазели от зачеване със семена от обикновени моркови. За да не забременеят, пъхали във влагалището си и гъба, напоена с лимонов сок.

През 1974 г. на пазара в Америка излизат няколко вида орални контрацептиви с ниска доза естроген - от 20 до 35 mcg и 0,5 до 1 mg прогестин. 12 години по-късно продажбите на противозачатъчните с високо съдържание на естроген се свиват рязко - до 3,4%. Учените установили, че същият контрацептивен ефект може да се постигне и с наполовина по-малки дози естроген.

Съвременните контрацептиви са по-безвредни от тези през 60-те, защото съдържат минимални дози хормони.
Възможните странични ефекти, свързани с естрогена, като главоболие, напрегнатост в гърдите или гадене, са минимални. Някои жени са склонни към пълнеене при употреба на орални контрацептиви. Затова много дами рискуват да забременеят и не употребяват орални контрацептиви. Новите антибебе с ниско съдържание на естроген, вече не застрашават дамите със свръхтегло.


Доказано е, че хапчето против зачеване има и благотворни действие върху женския организъм. Данни от изпитвания сочат, че таблетката антибебе може да предотврати два вида рак при жената - на яйчниците и на лигавицата на матката. Тя намалява възпалителните заболявания в малкия таз, регулира менструалния цикъл, заздравява костната система. Новите орални контрацептиви с ниско съдържание на естроген могат да се предписват дори на жени с миома на матката, твърдят български гинеколози. Подходящи са и за жени между 35-45 г., въпреки че вероятността от забременяване при тях намалява.

Въпреки че съвременните хапчета се смятат за безвредни, те не се препоръчват на някои категории жени:

- Пушачки, на които не им стигат 14 цигари дневно, особено ако са над 35 години. При тях съществува известен риск от инфаркт или инсулт и той расте с възрастта. Лекарите съветват всички, които употребяват антибебе, да не пушат.

- Диабетички, жени с високо кръвно или висок холестерол. 

- Жени, които имат в семейството си сърдечно болни, страдащи от инфаркт, инсулт, рак на гърдата или на половите органи. Учените са стигнали до тези изводи след продължителни изследвания. Много от резултатите са получени след клинични изпитвания на орални контрацептиви с по-високо съдържание на естроген. Всички противозачатъчни се взимат след консултация и под контрол на лекар. 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X