Напишете дума/думи за търсене

Щом боли при секс и цикъл, изследвайте се за ендометриоза

Ендометриозата или "шоколадовите кисти", както я наричат, представлява разрастване на лигавицата на матката извън нормалното й място. Заболяването може да е вътрешно - когато засяга матката, и външно - когато ендометриозните огнища се развиват на известно растояние от детеродния орган.

Шоколадовите кисти може да засегнат яйчниците, влагалището, маточните тръби, дори пикочния мехур и белия дроб.

Ендометриозата се свързва с два основни симптома - болезнен мензис и болки при секс. Понякога се появява и тъмнокафеникаво кървене в началото и края на цикъла.

Болестта засяга най-често жените между 30 и 40 г и се среща при около 10% от жените в репродуктивна възраст. Заболяването се свързва с повишена секреция на естрогенен хормон от яйчниците. Ендометриалната тъкан извън матката функционира като тази вътре в нея. Тя започва да набъбва, когато нивото на естрогените се повиши, и да кърви, когато нивото на хормоните спада. Кървенето предизвиква дразнене и възпаление на заобикалящите органи. Понякога се образуват и сраствания, което предизвиква остри болки.

Причината за появата на ендометриозата е неясна въпреки наличието на много теории. Почти 30-45% от жените, страдащи от ендометриоза, са безплодни и това е половината от общия брой случаи на стерилитет.

Диагнозата обикновено се поставя лапароскопски и чрез вземане на биопсия.

Лечението досега беше хормонално - с прогестогени, орални противозачатъчни препарати, андрогени. При невъзможност за консервативно лечение се пристъпваше към оперативно лечение и понякога до отстраняване на матката, яйчниците и тръбите.

От известно количество години в лечението на ендометриозата се въведе нова група медикаменти. Те повтарят действието на определени мозъчни хормони, които регулират освобождаването на естрогени. Лекарствата предизвикват състояние подобно на бременност или менопауза, в резултат на което нивото на естрогена намалява и ендометриалната тъкан може да отмре. Прилагат се най-често под формата на депо препарати и се поставят на 28 дни подкожно в областта на пъпа или дълбоко мускулно. Лекарството действа в продължение на месеца, а терапията обикновено трае 6 месеца.

Симптомите изчезват още след първата инжекция. Тумороподобните маси вътре в коремната кухина претърпяват обратно развитие. При пациентки със стерилитет това прави възможно забременяването и се явява вид лечение на безплодието.

Поради това, че ендометриозата се среща често в съчетание с ендометриален рак и рак на яйчника, заболяването се счита от някои автори като преканцероза. Ето това определя важността на лечението като профилактика на злокачествено израждане.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X