Напишете дума/думи за търсене

7 причини за болки в таза, които не трябва да пренебрегваме

Нашите тела са удивителни машинки, които интелигентно ни подсказват, когато нещо в тях не работи подобаващо.

Когато при жените се появи болка в областта на тази, често я определяме като крампи, за които е виновен менструалният цикъл или някои други „женски работи“.

Такава болка може да бъде провокирана от апандисит или усложнения по време на бременност, но техните симптоми са лесно разпознаваеми.

Има доста органи, които се намират в областта на таза, а болката в него може да е свързана с редица болести.

За кои заболявания най-често сигнализира болката в таза?

Ендометриоза

Болката, свързана с това заболяване, се засилва по време на менструация, но при някои жени може да се прояви и по друго време на цикъла. Ендометриозата е резултат от тъкан, която се развива извън лигавицата на матката и често засяга яйчниците, пикочния мехур и фалопиевите тръби.

Симптомите са режеща, силна болка или непоносими крампи. Болка може да се усети и след полов акт.

Кисти на яйчниците

Тялото произвежда физиологични кисти на яйчниците по време на овулацията. Когато сме в този етап на цикъла, може да усетим болка. Има обче видове кисти, които причиняват болка, дискомфорт или дисфункция на репродуктивната система.

Овариалните кисти може да изчезнат от само себе си, но често се налага оперативното им отстраняване.

Инфекция на пикочните пътища

Инфекцията на уринарния тракт е една от най-честите причини за болка в областта на таза при жените. Може да е съпроводена от болезнено уриниране, постоянни повици за ходене до тоалетната, мътна урина или треска.

Доброкачествени тумори

По принцип фиброзните тумори може да достигнат такива размери, че да причинят болка в таза и напрежение, нетипично кървене, обилен цикъл и болка в краката. Болката може да е постоянна или да отшумява и да е по-забележима след секс, тренировка, менструация или при изхождане.

Полово предавани болести

Те може да причинят възпаление в областта на таза, ако не се лекуват. Хламидията и гонореята са една от причините за болката в този регион на тялото. След лечение с антибиотици симптомите отшумяват.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X