Напишете дума/думи за търсене

Как да се отървем от мързела и да започнем да спортуваме

Със сигурност ви се e случвало да си кажете, че трябва да тренирате повече или да водите по-здравословен начин на живот. Често това ви стимулира да предприемате действия - опитвате редица различни диети, спирате сладкото, тръгвате на групова аеробика и фитнес или започвате да ходите пеша от работа.

Някъде по пътя обаче губите стимула и желанието си за тренировка. Вашата самокритичност и ежедневна натовареност го правят все по-трудно да се вдигате от дивана и да спортувате. Започвате да намирате оправдания за себе си. Уморени сте от работа, децата са ви ядосали или просто нямате време.

Каквато и да е причината, често идва момент, в който спирате да тренирате, защото сте загубили мотивацията си. Но точно тогава идва моментът, в който трябва да преборите себе си.

За ваша радост извънредното положение предоставя възможността и времето да промените начина си на живот от комфорта на собствения ви дом. Единственото, което ви е нужно, е желание, добро настроение и вътрешна сила, за да се справите в битката с мързела!

Как да не губим мотивацията си?
Знаете ли, че 50% от хората, които започват нова фитнес програма, се отказват в рамките на първите три седмици? Това е така, защото мотивацията ни често може да бъде повлияна от много различни фактори. Често по пътя на всяка промяна може да срещнете трудности и предизвикателства, които да повлияят на стимула ви за тренировка. Въпреки това пречките не бива да стават причина да се отказвате. Напротив, в моментите, в които ви е най-трудно, се постигат най-големите успехи.

Точно затова е важно да формирате здравословни навици, а не да разчитате на това, че винаги ще имате желание или мотивация за тренировка. Затова първият и най-важен съвет за постигане на вашите цели е: превърнете тренировката и здравословното хранене в навик. Тези навици ще започнат да се обаждат, когато нивата на мотивацията ви са ниски. С достатъчно постоянство тенировките ще станат част от вашето ежедневие и тялото ви само ще поиска тренирока, дори вие да искате да си помързелувате.

Какво помага да превърнем тренировките в навик?

1. Поставете си крайна цел
Когато човек си постави цел, това му дава стимул да продължава напред. Често губим мотивацията си именно защото нямаме фиксирана цел и това ни кара да губим смисъл. Затова е много важно, когато правим промени в живота си – като тренировките, да знаем какво искаме да постигнем.
Също така е важно да си поставите реалистични цели. Оказването на прекалено голям натиск върху себе си може да ви накара да се почувствате обезкуражени. Най-важното е да се стремите към баланс, а не към съвършенство.

Преди да започнете да тренирате, трябва да се изясните пред себе си защо искате да тренирате. Бъдете много прецизни в крайната си цел. Например, ако целта ви е да отслабнете, решете колко килограма искате да свалите - 5, 10 или 15?

Ако целта ви е да спортувате, просто защото имате нужда от здравословна промяна, си поставете за цел колко пъти седмично искате да тренирате и следвайте плана си. Препоръчително е да тренирате минимум два до три пъти седмично.

Ако целта ви е качването на мусклуна маса, решете в кои части на тялото най-много искате да видите промяна и фокусирайте тренировките си в тази област. Например, ако желаете да се отървете от „любовните си дръжки“ трябва да направите така, че тренировките ви редовно да включват достатъчно кардио и коремни преси.
Когато имате ясно изразена цел, е много по-вероятно да предприемете действие и ще ви е по-гузно, ако се откажете по средата на процеса.

2. Не разчитайте на това какво чувствате, а следвайте план
Има моменти в живота, в които просто не искаш да правиш нищо, камо ли да ставаш и тренираш. Затова едни от най-добрите методи за побеждаване на мързела е изготвянето на дневен план. Например, преди да си легнете на предния ден, напишете на лист хартия, в тефтер или на телефона си какво желаете да постигнете на следващия ден. Колко да е дълга тренировката ви и върху коя част от тялото си желаете да се фокусирате. Ще се убедите сами, че когато поставяте краткосрочни цели, ще имате повече стимул за спортуване!

Разбира се, когато тялото ви показва признаци, че не бива да спортувате през този ден, ако сте болни или неразположени, е редно да почивате. Но, когато сте си поставили цел на предишния ден, се опитайте да не прескачате тренировките само защото ви мързи или не сте в настроение. Напротив, точно в тези моменти ще видите, че ще се чувствате най-горди и удовлетворени от себе си заради това, че сте се самодисциплинирали.

Също така, ако се чувствате стресирани или ядосани, може да се изненадате колко терапевтична може да бъде тренировката. Спортът е доказан лек против стрес, тъй като може да изкарате насъбраното напрежение под формата на пот и ще видите как моментално ще се чувствате по-спокойни след това!

3. Правете малки стъпки

Често, когато започваме тренировки, очакваме бързо да видим резултати. А всъщност ключът към успеха е в постояноството и правенето на малки крачки.

Ако нямате опит с тренировките, е добре да започнете леко в началото. Не се претоварвайте и не очаквайте много от себе си. В началото ще се уморявате бързо и ще се чувствате обезкуражени, но това е абсолютно нормално. В начален стадий дори 10 или 15 минути тренировка на ден може да ви накара да се почувствате много по- добре със себе си и да поддържа тонуса и настроението ви до края на деня.

Когато чувствате, че започвате да влизате във форма, постепенно увеличайте натовареността и времетраенето на тренировките. Опитайте да правите по една или две малки промени в тренировъчната си програма всяка седмица. След като започнете да чувствате тези промени като част от рутината ви, направете още една или две.
Не се опитвайте да се втурвате и да правите всичко наведнъж, защото това може да ви демотивира. Когато постепенно градите издръжливостта си, ще забележите, че тренировките стават все по- леки.
Поддържането на спортен дневник може да ви помогне да следите прогреса си, дори когато целта ви все още е далеч. Това ще ви помогне да осъзнаете колко много сте постигнали за себе си. Фокусирайте се върху начина, по-който се чувствате и промените, които настъпват за вас. Най-важното е да бъдете търпеливи и постоянни.

4. Направете тренировките социални

Това че сме във време на социална изолация, не означава, че не може да направим тренировките социална дейност.

Намерете приятел или роднина, който също да тренира редом с вас от вкъщи. Това може да е съпругът ви, съседката или най-добрата ви приятелка. Със сигурност лесно може да откриете човек във вашето обкръжение, който също като вас се нуждае от мотивация и здравословна промяна. 

Когато включите и други хора в тренировките си, това стимулира самите вас да бъдете редовни и да не се отказвате. Напротив, ще мотивирате и вас, и хората около себе си, да правите по-здравословни избори в живота си. Обменяйте опита си с вашия фитнесдругар и споделяйте резултатите и преживяването от тренировките.

5. Бъдете позитивни и мили към себе си

Сигурна съм, че знаете, че нищо не може да бъде постигнато за ден. Това важи и за установяването на навици за здравословен начин на живот! Може да отнеме време и много малки стъпки, за да постигнете големи резултати. Бъдете мили към себе си и останете позитивни по време на процеса.

Не се фокусирайте върху това, което сте направили „грешно“, или това, което не можете, а се съсредоточете върху това, което сте успяли да постигнете и това, което можете да подобрите във себе си. Не бъдете прекалено самокритични, ами се гордейте с прогреса си, дори да ви се струва малък!

Не се обезкуражавайте, ако не виждате резултати, това също е нормална част от процеса. Трябва да продължавате да следвате целта си и да се наслаждавате максимално. Това, което би могло да ви помогне, е периодично да правите снимки на тялото си, за да следите процеса.

Мотивацията ти дава старт, но навикът те кара да продължаваш напред!

Да се приспособиш към по-здравословен начин на живот не е лесно! Често може да се чувствате, сякаш нямате напредък, но не се отказвайте! Започнете бавно и се стремете да изградите нов и по-полезен начин на живот за самите себе си.

Извънредното положение е времето, в което може да обърнем внимание на самите нас и да предприемем промени, за които досега не сме намирали време. В 21-ви век с целия набор от полезна информация и онлайн тренировки в YouTube няма нищо по-лесно от това да поддържаш добра форма от вкъщи.

Най-важна е нагласата, с която се втурвате в промяната. Бъдете търпеливи, постоянни и оптимистични и много скоро ще видите резултати!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X