Напишете дума/думи за търсене

Упражнения по благодарност помагат на здравето

Ако мислите, че ползите от благодарността са очевидни само за по-езотерично насочените личности, имайте предвид, че дълбоко грешите. И най-реалистично настроените лекари отбелязват, че думата „благодаря” има благоприятни за здравето свойства.

Изводите са направени след експеримент с компютърна томография (сканиране на мозъка). На едната томограма бил запечатан мозък, изпитващ благодарност (медитация от типа на „благодаря на Вселената”), а на втората – мозък, който се е съсредоточил върху страховете и настойчивите мисли за проблеми със здравето на близък човек. Снимката на „благодарящият” мозък била перфектна – абсолютно здрав и оптимално активен мозък. „Страхуващият се” не работел така добре и активността му била понижена. Оказало се, че страхът директно активира склонността към депресия, агресия, мрачни мисли и нарушения в паметта. От друга страна, пациентите, практикуващи благодарност почти никога не стигат до необходимост от лечение с антидепресанти. С други думи – благодарете и мозъкът ви ще се отблагодари.

Според психолозите, ако концентрирате вниманието си върху позитивните неща в живота, ще подобрите физическото си здраве. Това не означава да си затваряте очите за неприятните събития, а да решавате проблемите с помощта на позитивна настройка. Вече има научни доказателства за валидността на закона за привличането, който гласи, че привличаме в живота си това, за което мислим най-често.

Как да развиете „мускули” за това благо чувство

Водете си дневник на благодарността. Поставете си за цел всеки ден да записвате нещата, за които сте благодарни – за това, което ви се случва в момента, или като цяло. Отначало може само да ги отбелязвате механично, но ще видите как с времето ще започнете наистина да изпитвате дълбоко чувство на благодарност. Ще развиете рефлекса да търсите и виждате нещата, които ви правят щастливи.

Разходки със същата цел. Разликата с дневника се състои в това, че вместо да пишете, благодарите, докато се разхождате. Раздвижването и свежият въздух са допълнителен бонус. Разходката изчиства ума и повдига настроението, а когато сте сред природата, виждате по-лесно нещата, на които сте благодарни.

Гледайте на проблемите по друг начин. Може и да ви се струва абсурдно, но пробвайте да благодарите на проблемите, които възникват в живота ви. Повечето хора се фокусират върху негативите. Опитайте да обърнете призмата: проблемите ни дават шанс да се учим, развиваме и усъвършенстваме – духовно и физически. Понякога преживяна болест ни „отваря очите” по един или друг начин, въпросът е да си научим урока. На първо място, не употребявайте думата „проблем”, а след това помислете с какво може да ви бъде от полза. След което действайте за разрешаването на ситуацията.

Ако не откривате нищо, за което да благодарите?
Понякога неприятните събития се струпват така, че е сложно да видите светлината в тунела. Но ако се замислите по-дълбоко, ще откриете за какво да кажете „благодаря” на Вселената: здраве, въздух, свобода, битови удобства (вода, електричество, жилище, отопление, интернет...), слънчева светлина, очи – за да прочетете този текст, или уши – ако някой ви го е прочел. Моля, обърнете внимание, че на света има доста хора, лишени от нещата, с които вие разполагате. Упражнявайте се в течение на 30 дни, а после благодарността ще се превърне в полезен навик. След което животът ви коренно ще се промени.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X