Напишете дума/думи за търсене

10 неща, които хората с тревожност трябва да правят всеки ден

Усещането за тревожност присъства в живота на много хора в съвремието. Днес, когато целият свят се страхува от помитащия вирус, то се засилва с всеки изминат ден. Тези 10 съвета от специалисти ще ви помогнат и днес, и след това, когато ритъмът на живот се възобнови. Някои от тях може да ви се сторят малки и глупави, но не ги подценявайте.

1. Когато се събудите сутрин и умът ви започне да бучи от списъка със задачи, поемете дълбоко въздух. Фокусирайте се върху момента. С помощта на петте си сетива установете какво се случва около вас. Това може да помогне за смекчаване на обсесивността и премахване на чувството на ужас, което може би изпитвате.

2. Всеки ден целенасочено търсете смешни неща. Отделете 10 минути сутрин и 10 минути вечер, за да четете вицове, за да гледате мемета, забавни видеоклипове и каквото ви харесва.

3. Практикувайте благодарност всеки ден. Най-много помага да си ги пишете в малко тефтерче. Може да се дребни и незначителни неща, но ги записвайте. Например „Благодаря, че днес намерих място за паркиране толкова бързо!“ или „Благодаря, че имам надежда, че когато това свърши, отново ще имаме работа и отново децата ще ходят на училище и всичко ще е по старому“. Но най-вече всеки ден благодарете за живота и здравето, които са ви дадени – на вас и на вашите близки.

4. Изпълнявайте само по едно нещо, а не по няколко накуп. Откъсвайте се възможно най-често от мултитаскинга. Това ще ви дава и големи порции удовлетвореност от свършеното.

5. Използвайте тревожността като мотивация да вършите неща. Например може да си кажете, че ще измиете прозорците и това ще ви накара да се чувствате по-спокойни. Бъдете убедени, че когато приключите с прозорците, наистина ще се чувствате по-добре. Изобщо товарете се с физически труд, на който бързо и лесно може да видите резултата.

6. Носете ябълки със себе си. Тревожността е свързана с нервното хранене. Когато се натъпчете с джънк, тревожността се потушава за минути, а след това се завръща в двойни дози. Затова хапвайте ябълки – третирайте ги като хапчета срещу нервност. Ябълките са страхотни, тъй като са сладки и хрупкави, а в същото време доставят фибри и витамин С на тялото.

7. Всеки ден слагайте пари във вашата касичка. Може да са лев или два, но това ще ви носи усещането, че правите нещо, макар и елементарно, за да спестявате. А парите, както знаем, са основен източник на тревога при всички ни

8. Движете се. В днешни дни е трудно да се движите навън, но пък може да го правите вътре. Скачайте на въже, въртете „колело“ във въздуха, качвайте стълбите по няколко пъти на ден. Да не говорим колко упражнения има в интернет. Тази активност ще ви се отблагодари и на момента, и в дългосрочен план.

9. Ако пиете кафе, опитайте да е само една чаша. Може и да го откажете, но за някои хора това е вид наказание, а вашата тревожност няма нужда от такива усещания. Въпросът е да намалите количеството на стимулантите, които слагате в тялото си.

10. Не се срамувайте от безпокойството си - вместо това се научете да го приемате. Срамът не прави нищо, освен да ни кара да се чувстваме още по-зле. Ако може да говорите открито за тревожността си с хората наоколо, ще видите, че дори ще се почувствате горди от това, че се справяте с този проблем. Всеки ден.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X