Напишете дума/думи за търсене

3-те будистки принципа за щастлив живот

Пътуването към щастието започва с изцеление на душата. Не е нужно да сте будист, за да практикувате тези вярвания. Няма нужда да ставате монах, да медитирате или да правите йога асани. Може лесно да упражнявате тази дълбока вяра от комфорта на собствения си дом, за да направите живота си по-щастлив.

1. Болката е реалност, но страданието не е задължително
Първата от Четирите благородни истини в будизма се фокусира върху съществуването на болката като вродена част от нашия живот. Въпреки че това може да звучи много песимистично, след като разберете това основно убеждение, ще започнете да виждате светлина в тунела.

Болката, или Dukkha, съществува в нашия живот. Дори когато сме щастливи и нещата вървят чудесно, ние сме постоянно притеснени и тревожни за бъдещето си. Приемайки простата истина, че болката съществува в живота, може да се освободите от страданието. Колкото повече се съпротивлявате на болката, толкова по-трудно ще стане.

Отдръпнете се от привързаността
Изпитваме широк спектър от неприятни емоции като депресия, тревожност, умора, тъга и загуба през живота си. Потискайки тези трудни усещания, ние само ще страдаме повече. Когато се привържем към дадено очакване и го оставим да ни владее, то се възползва максимално от нас. И в крайна сметка сме дълбоко разочаровани от резултата, който се разминава с нашите представи за изход от дадената ситуация.

„Коренът на страданието е привързаността.“
Буда

Пускането дава власт
Когато признаем съществуването на болка и се освободим от своите привързаности и очаквания, ние приемаме живота такъв, какъвто наистина е. Загубите, разбиването на сърцето, болестите, старостта и смъртта са неизбежни части от живота. Приемайки тези истини, може да направим страданието си избирателно. Престанете да се вкопчвате в ограничаването на убежденията и се отворете към несъвършенствата и хаоса, които съществуват в битието. В живота има болка, но когато я пуснете, може да се освободите от страданието.

Създайте себе си чрез безкрайните нови възможности, които всеки нов ден носи със себе си. Пуснете всичко, което ви тегли назад, и се освободете от собствените си ограничаващи убеждения. Това е пътят към истинското щастие. Това е пътят към изцеление на душата ви, намиране на истинско щастие и изживяване на вътрешен мир. Както казва Буда: „Мирът идва отвътре. Не го търси навън."

2. Промяната е единствената константа в живота

Концепцията за непостоянството, или Anitya, може да бъде страшна идея за повечето от нас. Хората търсим утеха в живота си. Промяната предизвиква нашето съществуване и вярата ни в комфорт. Често се ужасяваме от промените поради присъщата им несигурна природа. Но промяната е неизбежна. Денят се променя на нощ, сезоните се променят, температурата се променя, тялото ни се променя всеки ден и дори нашите мисли, емоции и действия се променят ежедневно. Не може да се върнем към момента, който току-що е преминал. Нито може да повторим конкретен момент.

Мимолетна природа на живота

Промяната е един от основните закони на Вселената. Концепцията за постоянство може да предизвика страх у нас, когато сме щастливи и изпитваме радост. Когато обаче осъзнаете, че щастието е само мимолетен момент, ще се стремите по-силно да извлечете максимума от него. Парадоксално е, че идеята за Anitya може да бъде особено успокояваща, когато изпитвате трудности или сърцето ви е разбито, тъй като знаете, че нищо не е постоянно. Подобно на всичко останало, и вашата болка ще премине и ще направи път на спокойствие и щастие. Всичко, което наистина имате в живота, е този настоящ момент.

„Не живейте в миналото, не мечтайте за бъдещето, концентрирайте ума върху настоящия момент.“
Буда

Когато приемете тези будистки вярвания, ще се почувствате невероятно овластени и освободени.
Приемайки идеята за временното, може да се освободите. Ще се насладите на живота много повече и ще оцените всичко в него, докато трае.

3. Не си такъв, за какъвто се мислиш

Всички имаме идея кои сме и затова често искаме да предприемем пътешествие, за да намерим себе си. Но в действителност, подобно на Вселената, вие постоянно се променяте като личност. Тази концепция за собствена промяна е известна като Anatma и е едно от основните будистки вярвания. Човекът, когото сте били в гимназията, не е същият човек, който сте днес. Човекът, който сте днес, няма да бъде същият след 5 години. Няма постоянно конкретно „Аз“, което може да търсиш в себе си.

Постоянно променящото се „Аз“
Следвайки представата за Anatma, нашите мисли, спомени и дори клетките ни се променят с времето. И вярата на Anatma гласи, че нашите идентичности се променят и с времето. Идеята за себе си постоянно се променя както вашето поведение, мисли, емоции, личност, работа и други обозначения, с които се идентифицирате.
Така че вместо да откриете истинското си Аз, първо трябва да се съсредоточите върху собственото си развитие, което искате да постигнете. Когато приемете вярата на Anatma, вие ще вземете решения и действия, които ще ви позволят да станете човека, който искате да бъдете в близкото бъдеще. Да, всички се променяме и това не е непременно нещо лошо.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X