Напишете дума/думи за търсене

5 будистки вярвания за намиране на истинско щастие

Животът е предизвикателство. Понякога преодоляваме всичко, което ни се изпречи на пътя, и ставаме по-силни и успешни. Друг път удряме главата си в толкова плътна стена, че дори и най-сърцатите ни усилия не успяват да я разбият. И боли. Лошо при това. Въпреки че може да се правим на щастливи пред другите и дори пред себе си, дълбоко вътре в нас просто се опитваме да оцелеем от хаоса, който бушува в съзнанието ни.

Тези 5 будистки вярвания може да ви помогнат да намерите щастието у вас, вместо да го търсите винаги извън себе си.

1. Практикувайте осъзнатост
Правилната осъзнатост е една от основните практики на Благородния Осмократен път в будизма. Като се съобразяваме, ние се фокусираме върху настоящия момент и обръщаме внимание на случващото се сега, вместо да се притесняваме за миналото или бъдещето. Осъзнатостта е самото сърце на будизма и ни помага да се наслаждаваме на живота, приемайки го такъв, какъвто е.

2. Спрете да сравнявате себе си с другите
В будизма се смята, че всички живи същества са равни, което се основава на будистката вяра за равенството. Освен това се смята също, че всички същества са свързани помежду си. Следователно, самата идея да се сравняваш с другите става неоснователна. Никой не е по-висш или по-маловажен от друг. И тази вяра дава възможност да отпразнуваме нашата уникалност и ни позволява да бъдем това, което наистина сме.

3. Практикувайте благодарност
Това е може би едно от най-ефективните будистки вярвания, което може да ви помогне да намерите щастие дори в най-мрачните дни. Буда вярвал, че благодарността е една от най-висшите форми на защита от нещастие. Когато изпитате загуба, опитайте се да се съсредоточите върху това, което все още имате, и оценете съществуващите дарове, на които все още се радвате в живота. Ако сте благодарни, ще вложите позитивно мислене и ще станете по-щастливи.

4. Съсредоточете се върху смислени цели
Друга основна практика, спомената в Благородния Осмократен път в будизма, са правилните усилия. Този будистки принцип ни казва да работим за постигане на значими цели, които са или не са религиозни или духовни по своята същност. Когато работите усилено за постигането на нещо, което е от значение за вас и за вашата общност, независимо дали възпитавате децата ви в правилните ценности или придобивате ново умение, ще бъдете по-щастливи, отколкото сте били преди.

5. Практикувайте щедрост
„Дана“ - практиката на даване - е едно от най-важните будистки вярвания. Давайки парични или материални подаръци, както и нематериални като подкрепа, знания и време на тези, които се нуждаят от това, може да ни накара да се почувстваме по-щастливи. Когато станете по-даващ човек, ще се отворите към чувствата на радост и блаженство от Вселената.

Тези будистки принципи и вярвания са достатъчно прости, за да може всеки да ги практикува в нашия модерен свят. Започнете с търсене на вътрешен мир, който може да постигнете само като простите на себе си досегашните си действия.
И изберете да простите на другите за това, с което са ви навредили.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X