Напишете дума/думи за търсене

Майкъл Роуч: Притежанието на повече неща е вредно

Майкъл Роуч е посветен будистки монах, автор на книгите “Кармичен мениджмънт” и “Шлифоващият диаманти”, популярни и у нас. Изключителна емблематична фигура, която помирява мъдростта на Изтока и прагматизма на Запада. Развива духовните принципи на будизма в многобройни проекти. Основател на Диамантния университет, ръководи проект по съхранение на азиатското литературно наследство и участва активно във възстановяването на манастира Сера Мей.

Бил сте в тибетски манастир 25 години, разкажете ни повече за живота си там?

Събуждахме се в 3 часа всяка сутрин. Работехме по цял ден много усилено. В моя клас имаше 60 ученици. След 25 години обучение не очаквах, че моят учител ще ми каже да започна бизнес. Бях много разстроен. Защо ми трябваше това? Той ми каза: “Искам да видя можеш ли да направиш 1 милион долара за една година. Използвай знанията, които сме ти дали. Научили сме те за кармата. Думата я знаят много хора, но трябва старателно да я изучиш и отнема много време, за да посадиш семето в твоя ум. Това може да промени света ти. Всеки може да го направи. Просто трябва да се знае техниката”. Принципите са същите и за намиране на подходящия партньор в живота или за подобряване на взаимоотношенията при семейните двойки. Самотно е да имаш пари и голяма къща, а да си сам. Добра връзка и пари също не са достатъчни. Трябва да сме млади и здрави. Когато постигнеш всичко и отново не си доволен, тогава започваш да помагаш на хората. Искаме да живеем в свят без глад, проблеми и войни.

Какво ви мотивира да станете будистки монах?

Две неща - моята майка умираше и имах проблеми с приятелката си. Така страданието се превърна в моя мотивация. Родителите ми бяха алкохолици и преминаха през тежък развод. Трудно ми беше да разбера защо хора от едно семейство могат да се обърнат един срещу друг и защо някой, когото обичам, щеше да умре. След това спечелих стипендия да уча в Дхарамсала, Индия. Там е живял Негово светейшество Далай Лама. Аз не се отрекох от християнството, още съм християнин. Исках да разбера значението и смисъла на живота, след като всички остаряваме и умираме.

Какво бихте казали на тези, които са се сблъскали с алкохолизма, загубили са любим човек или имат проблеми в семейството?

Най-ценното, което научих от будизма, е, че всичко, което ни се случва, и всичко, което получаваме, е резултат от това как се държим с останалите. Първият етичен код на йога Сутра гласи, че ако се грижиш за другите, светът ти ще се промени и насилието в него ще изчезне. Алкохолизмът е вид насилие, лошата връзка също е вид насилие.

Освен това вие не можете да се грижите за другите, без да се погрижите за себе си. Част от същността на йога е да се грижим за собствения си ум и тяло, за да можем впоследствие да се грижим за другите. Ако жертвате своето собствено здраве, за да служите на другите, това би било провал. В тибетските манастири не се позволява да се занимаваш с йога в началото. Първо се изучават етичните норми на живота. Основната цел в йога е да се помага на възможно повече хора. Обръща се внимание на мисловния поток и изпращане на мисли за любов, състрадание и търпение към хора, които обичаме. Крайният резултат е чувство на удовлетвореност и състрадателно сърце.

Вегетарианец ли сте? Какво бихте казали за яденето на месо и кармата?

Да, вегетарианец съм от дълго време. Тибетските лами ядат месо предимно заради мястото, където живеят, там растителност не вирее. Що се отнася до кармата, когато консумирате месо, което е добито по жесток начин спрямо животните, съзнанието ви ще стане по-жестоко, ще имате повече агресивни мисли. Ако сте мил с другите, това ще виждате и във вашия свят. Ако нараните друг човек, това ще получите.

Предлагате практикуването на йога като алтернатива на наркотиците и алкохола.

В тибетските манастири полагаш клетва да не употребяваш алкохолни напитки. В древен будистки текст (на 3000 г.) се казва “не” на ферментирали или химични интоксикации. Заведох болната си майка да види Далай Лама, който й каза, че ако иска да получи ефект на интоксикация, да практикува йога и медитация, да изчиства ума си от лоши мисли и да се грижи за другите хора.

Разкажете за Просветителския бизнес институт, който създадохте.

Чрез ПБИ ние обучаваме как да подобрите бизнеса си въз основа на духовните принципи. Йога или бизнес, това е едно и също нещо. Твоята йога работи за твоето тяло само тогава, когато се грижиш за другите хора и бизнесът ти работи само тогава, когато се грижиш за останалите. Водейки бизнеса си чрез духовните принципи, вие ставате делови човек от висок клас. В книгата ми “Шлифоващият диаманти” подробно се обяснява всичко това.

Звучи сякаш има огромна аудитория за това?

Да, огромна. Всъщност книгата е бестселър в няколко държави.

Какво ще ни кажете в заключение?

Всички имаме желания в живота си. На по-примитивно ниво всички ние искаме да ядем, да правим секс, да сме успели, да ни обръщат внимание. На най-дълбоко ниво ние искаме да се грижим за другите. Йога ни позволява да се свържем с този подтик. Другото нещо е да живеем по-скромно, така ще сме по-щастливи. Притежанието на повече неща е вредно, остава ни по-малко енергия да създаваме и да се грижим за другите.

Притежанието на повече неща е вредно, остава ни по-малко енергия да създаваме и да се грижим за другите.

кой е той

Майкъл Роуч е роден през 1952 г. в Лос Анджелис. Баща му е строител, а майка му начална учителка. Има 3-ма братя.

През 1970 г. е приет на пълна стипендия в Принстън. Специализира в Катедрата по Вероизповедания. Завършва с отличия като бакалъвър по религиознание. Получава президентски стипендиантски медал от Ричард Никсън по време на специална церемония в Белия дом.

През 1973 г. след смъртта на майка си Майкъл Роуч прави първото си пътуване в Индия. През 1975 г. започва своето 25-годишно обучение при своя наставник Кен Ринпоче Лобсанг Тарчин. През 1983 г. е първият приет ученик от западен произход в тибетския манастир Сера Мей, който по-късно е преместен в Индия. Изучава будисткото учение от 1981 г., има научна степен по санскрит, владее тибетски и руски език.

През 1995 г. след триседмичен изпит получава титлата “Геше” (майстор на будизма, учител) като през последните три седмици преминава през много тежки изпити. Хиляда будисти задават въпроси на тибетски. Неговият учител идва след това при него и му казва, че има още един изпит. Майкъл трябва да отиде до Ню Йорк и да изкара 1 милион долара за една година. Той не иска и да си помисля за това. Не харесва бизнесмените. Тогава учителят му казва, че трябва да го направи, за да проверят дали правилно е разбрал принципите, които е изучавал толкова дълго. Обяснява му, че ако успее, ще подобри живота на много хора. Геше започва да работи в Андин Даймънд, малка компания със заемен капитал от 50 000 долара, търсеща място в търговията с диаманти.

В следващите 16 г. работи неуморно до напускането си през 1999 г. като вицепрезидент. Фирмата вече е със световна известност и годишни продажби от 100 млн. долара. Геше Майкъл Роуч спечелва 1 млн. долара за една година, а миналата година продава компанията си за 250 млн. долара на Уорън Бъфет. На такава стойност са и продажбите на компанията му за година.

От 1988 г. инициира десетки проекти за подпомагане на тибетските бежанци и спасяване на тибетското културно-духовно наследство. Сред тях се откроява АКИП, проект, в който биват преведени и дигитализирани над 14 000 древни текстове. Самият Геше Майкъл е отличен преводач от санскрит и тибетски.

През 2000 г. издателство Дабълдей публикува първата книга на Геше Майкъл Роуч - “Шлифоващият диаманти”. Разказът за основоположните принципи на будизма и успеха на диамантените търговци се превръща в бестселър с над 1 милион продажби и превод на 20 езика. В следващите няколко години той издава още 7 заглавия, получили международно признание.

От 1993 г. в Ню Йорк започва да популяризира т.нар. Диамантен път сред представители на западния свят. През 2003 г. Геше Майкъл и Кристи Макнали заедно с няколко приятели и ученици създават университета Даймънд Маунтин в Аризона, в който хиляди биват обучавани в ценностите на древната мъдрост, без да плащат за образованието си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X