Напишете дума/думи за търсене

Как да се защитим енергийно

Всеки от нас има нужда да бъде защитен – от лоши думи и негативни пожелания, от завистта, от ревността, но и от самия себе си и собствените си мисли. Съществуват множество начини за енергийна защита, някои, както се твърди, достъпни само за духовните учители, но други – съвсем лесни и обикновени.

Преди всичко трябва да сме наясно, че не е нужно да ходим по съмнителни гледачки и врачки, за да ни направят защита. По-скоро трябва да се защитаваме от хора като тях, които се възползват от слабостите ни. Според духовните учители, ако прибегнем до външен човек за енергийна защита, трябва да е някой, на когото имаме пълно доверие и когото познаваме идеално. А е най-добре защитата да бъде направена от нас самите.

Молитвите

Най-важното е да не се заблуждаваме, че това е нещо, което се изгражда вън от нас. Духовните практики ни учат, че енергийната защита е неизменна част от самите нас, точно както имунитета, само че в чисто енергиен план. Учат ни, че ние сами изграждаме тази защита всеки ден, с нашите мисли и чувства. Колкото повече се страхуваме и мислим за лошото, толкова повече разрушаваме защитата си и ставаме уязвими. Колкото повече сме спокойни и балансирани, толкова по-силни сме. Смята се, че молитвите са форма на много силна енергийна защита, защото вярвайки безпрекословно, че нещо ни закриля, ние сами изграждаме закрилящ слой.

Визуализации

Друг мощен метод, който се практикува в някои духовни практики е изграждане на защита чрез визуализация. Всеки ден сутрин последователите сядат на тихо и спокойно място и си представят как ги обгръща ореол от светлина, други си представят топъл пашкул, трети дори одеяло – всеки намира своя собствена представа за защита. Представяйки си го с подробности – колко голям е кръгът, колко светъл ореолът, колко меко одеялото, човек подсъзнателно се чувства защитен.

Много интересен метод е огледалната защита. Състои се в това да си представяте, че сте обгърнати отвсякъде с огледала, които гледат навън. Така всичко, което ви изпращат околните, се връща към тях – ако ви пратят любов, ще получат любов, но ако ви пратят лошо, ще получат лошо.

Светена и розова вода, камъни

Много хора обаче не се чувстват убедени, че единствено с мислите си могат да се защитят, затова използват други методи. Светената вода е използвана от край време. Според вярващите с нея може да се напръсква дома, да се „изписват“ кръстове върху челата на хората, да се поръсва върху дрехи, дори да се пие. Светената вода отдавна е преминала чистата си църковна употреба. Някои хора дори, когато вземат дрехи втора ръка, задължително слагат при първото пране и една капачка светена вода, за да се отмие енергията на предишните собственици.

Розовата вода също е широко използвана. Освен, че е доказана като антибактериална, тя се смята и за способна да премахне лоши енергии. Ето защо някои по-езотерично мислещи всеки ден използват розова вода като парфюм и като ароматизатор на дома – не просто защото обичат миризмата на рози, а защото вярват, че така се предпазват от зли влияния и мисли.

Много използвани средства за защита са и камъните. Вярва се, че най-мощните в този аспект са ахатът, нефритът и турмалинът. Може да се използват за защита на дома, но също така и да се носят под формата на бижута, за да ни пазят през целия ден. Според вярващите в силите на камъните съществуват десетки различни варианти за защита с минерали, като всеки отделен камък защитава при различни обстоятелства. Обещаваме ви да ги разгледаме по-подробно в някой от следващите броеве.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X