Напишете дума/думи за търсене

Морето пречиства и ни освобождава от лоши спомени

Не просто красиво, магнетично и привличащо – морето носи дълбок смисъл и винаги е било почитано като неимоверна сила.

Още от дълбока древност хората са се прекланяли през морето и неговата мощ. Римляните почитали бога Нептун, а древните гърци – Посейдон. Вярвали, че живее в приказен замък от корали и перли на дъното на морето и има мощта с махването на своя тризъбец да укроти вълните, ако е благосклонен, или да предизвика ужасни бури, ако се ядоса. Затова на него се принасяли дарове и му се отправяли молитви.

И до днес се вярва, че морето символизира началото на живота. Свързва се с майчинството, утробата, създаването и креативността.

Привлича богатство

Според фън шуй изображенията на морето са идеално средство за привличане на богатство и просперитет. Според източните специалисти най-добре е да поставите картини или фотографии на море в работния си кабинет, в офиса или в хола си. Така ще събудите своите възможности за творчество, за нови идеи и за трупане на богатство. Не бива обаче да поставяте такива в спалнята, защото може да доведат до отчуждаване на партньорите.

В много култури морето се възприема като олицетворение на съдбата - безмилостна и непреодолима. Свързва се със свръхестествени сили. Вярва се обаче, че то не бива да се възприема като заплаха, а като възможност за човека да осъзнае колко малък и нищожен е той самият, като шанс да разбере колко безсилен е да промени някои неща, като източник на сила да се научи да не се гнети срещу съдбата си, а да приема нещата такива, каквито са, и да оценява и малките дарове.

Пречистване и вътрешен мир

Освен това в много религии водата олицетворява пречистването и затова и морето е използвано в множество ритуали за освобождаване от миналото, от тежести и проблеми.

В някои източни практики се прави медитация, чиято цел е именно сливане с морето – с вдишване и издишване в ритъма на вълните, съсредоточаване върху хоризонта и изразяване на възхищение към вълните – които със своето постоянство може да превърнат дори скалите в песъчинки. Учат ни, че и ние трябва да имаме тази сила и постоянство в живота.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X