Напишете дума/думи за търсене

6 лесни съвета за красиви стъпала

Гъбичните инфекции, напуканите пети и врастналите нокти са сред най-често срещаните проблеми с краката, с които се сблъскват повечето хора. Тези и други състояния често причиняват болка и умора и правят стъпалата непривлекателни.

За щастие много проблеми може успешно да бъдат лекувани у дома с помощта на натурални средства.

1. Отървете се от гъбичките по ноктите

Антибактериалните свойства на ябълковия оцет го правят перфектно лекарство за гъбичките на ноктите на краката. Смесете равни количества ябълков оцет и вода и дръжте краката си в този разтвор до 30 мин (в зависимост от това как кожата реагира) и изсушете с кърпа.

Нанасяйте няколко капки етерично масло от лавандула върху засегнатите нокти на краката всяка вечер. Може да обуете чорапи, за да предотвратите изтриването на етеричното масло. Продължете лечението няколко седмици, докато гъбичката изчезне.

2. Отървете се от напуканите пети

Кожата около петите обикновено е по-дебела и по-суха. Ако накисваме правилно краката си в топла сапунена вода, може да се отървем от пукнатините.

Или използвайте мед. Неговите антимикробни и антибактериални свойства правят от него добър лек за напукани пети. Използвайте го като скраб.

3. Овлажнявайте кожата на петите

Кокосовото масло е идеален естествен овлажнител за сухи крака. Използвайте само кокосово масло, за да овлажните кожата. Ако искате да приготвите домашен скраб, добавете малко захар или сол, или добавете няколко капки етерични масла за лечение на гъбички. Уверете се, че не поставяте овлажнители между пръстите на краката, тъй като прекомерната влага може да предизвика появата на гъбички и инфекции.

4. Дръжте краката си сухи

Поддържането на краката сухи ще ви помогне да предотвратите появата на гъбички и миризми. Подсушавайте стъпалата си с кърпа след измиване или използване на овлажнители и избягвайте носенето на едни и същи обувки твърде дълго време. Ако краката ви потят, поръсете бебешка пудра в обувките.

5. Спрете врастналите нокти

Врастналите нокти на краката може да бъдат причинени от травми, неудобни обувки, неправилно рязане. За да предотвратите този проблем, уверете се, че не сте подрязали ноктите си твърде късо или неравномерно в ъглите. И изберете обувки и чорапи, които се пасват перфектно на стъпалата ви. Трябва свободно да мърдате пръстите си.

6. Успокойте болката

Високите токчета, неудобните обувки или продължителното стоене прав може да накарат краката ви да болят. Има редица начини да успокоите неразположението в долните си крайници. Киснете ги редовно в топла вода с морска сол. Друг начин за намаляване на стреса, от който страдат краката ви, са контрастните душове. Дръжте краката си под течаща вода и редувайте една минута гореща вода и една минута студена вода, повтаряйки цикъла няколко пъти и завършвайки със студена вода.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X