Напишете дума/думи за търсене

За какво говорят отеклите крака

Почти половината от жените над 35 страдат от отичане на краката, което се изостря в горещините. Мнозина лекомислено го приписват на прекомерната консумация на течности и отлагат посещението при лекаря. Подутите крака обаче може да са предвестник на заболяване или да са симптом на вече съществуващ здравословен проблем.

Първото, на което трябва да обърнете внимание, е дали отичат и двата крака, или само единият, както и дали отоците са симетрични.

Ако отоците са несиметрични или страда само единият крайник, става дума за патология на съдовете. В този случай е необходимо да се обърнете към съдов хирург.

Ако отоците са симетрични, обърнете внимание в коя част от деня се появяват. Ако е сутринта и се подуват също и лицето и ръцете, вероятно става дума за проблем с бъбреците – посетете нефролог или уролог.

Ако отоците са симетрични, появяват се през втората половина от деня и са съпроводени с високо кръвно и болки в областта на сърцето – непременно идете на кардиолог.

Ако отичат краката, ръцете и лицето, наблюдава се слабост, вялост, апатия и понижено кръвно налягане – може да става дума за проблем с щитовидната жлеза. Запишете си час за ендокринолог.

Ако отоците са възникнали на фона на прием на хормонални контрацептиви или бременност, посетете гинеколог.

Ако подуването на краката е съпроводено с болка и зачервяване – идете на ортопед и ревматолог.

Смяна в навиците

Ако нямате хронични заболявания, но в края на работния ден краката ви са отекли и усещате тежест, спазвайте някои прости правила и значително ще намалите подуването.

- Пийте не повече от 1,5–2 л вода на ден.

- Носете само удобни обувки с височина на токовете 4–5 см – тя е по-малко травматична от равните подметки.

- Ако работата ви е седяща, периодично ставайте и се разхождайте. Избягвайте да кръстосвате краката си.

- Регулярно тренирайте краката – ходете на пети и на пръсти, редувайте вътрешния и външния ръб на стъпалото, търкаляйте малки предмети със стъпала, стъпвайте върху постелка с шипове. Всичко това подобрява кръвообращението.

- Ходете пеша всеки ден поне по час и половина, карайте колело.

- След консултация с лекар може да консумирате естествени диуретици – чай от конски кестен, шипка. Касисът и черешите също имат диуретичен ефект. Не приемайте лекарства с диуретичен ефект без лекарско предписание, тъй като може да имат опасни последствия. - Не стойте дълго време на безпротеинова диета. Дефицитът на протеини може да доведе до отоци. Дневната доза е 60–80 г протеини дневно.

- Ограничете употребата на сол и консумирайте само морска сол – в нея част от натрия е заменен с магнезий, поради което в организма не се задържат течности.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X