Напишете дума/думи за търсене

Какво да правите, ако страдате от алексия?

Алексия е състояние, при което изведнъж губите способността да четете поради нараняване или травма.

Поради своите последствия, състоянието на алексия е едно от най-необикновените разстройства. Френският невролог Жозеф Жул Дежерин за първи път го описва през 1881 г., след като изследва пациент с инсулт. Проявява се в неспособност на пациента да чете след нараняване.
Важно е да се разграничи алексията от отклонение в развитието или учене. Тя се отнася до загуба на способността за четене след нараняване. С други думи, човек, който може да чете перфектно преди нараняването, но вече да не може да го прави след това.

Видове алексия
Това разстройство може да се прояви заедно с други невропсихологични състояния. Зависи от вида на лезията и от засегнатите езикови възможности. Има четири вида алексия:
• Буквално (с аграфия). Пациентът губи способността да чете и пише, тъй като не може да разпознае букви. Тази загуба съответства на париетално-времеви лезии на лявото полукълбо. Това е областта на мозъка, която участва предимно в езика.
• Чисто (без аграфия). Пациентите могат да пишат и разпознават букви. Те обаче не успяват да ги подредят последователно, за да образуват думи.
• Фронтална. Това се случва главно в случаите на афазия на Брока. При това състояние пациентите проявяват неграматично и лошо последователно четене.
• Пространствена. Това включва дефицит в четенето поради пространствени промени. Обикновено се появява, когато има увреждане на дясното полукълбо. Това пряко засяга пространствените компоненти на четенето.

Основни симптоми

Вербална алексия
Този вид алексия се проявява заедно с аграфията, тъй като лезията обикновено се проявява на париетално-времево ниво. По този начин проблемите с четенето са очевидни, както на глас, така и на ум.
Освен това този тип алексия обхваща обща неспособност за разпознаване на символни езикови кодове, като музикални и/или писмени.

Чиста алексия

Увреденото лице запазва способността си да пише, но не може да осмисля това.

Фронтална алексия
Пациентите могат да четат някои думи, но не могат да идентифицират буквите, които ги съставят.
Поради тази причина тяхното писане обикновено също е недостатъчно, защото пропускат букви и важни граматически знаци.

Пространствена алексия
При този тип алексия пациентите не могат да организират погледа си, за да се съсредоточат върху четенето.

Възможни причини
• Цереброваскуларни инциденти. Увреждането или запушването на артерията води до липса или излишък на кръвоснабдяване.
• Невродегенеративни заболявания. Загубата, увреждането или дегенерацията на тъканите е основен компонент на деменциите като болестта на Алцхаймер или Паркинсон. Алексия често присъства при тези състояния.
• Тумори. Повечето мозъчни тумори притискат и променят мозъчния метаболизъм. Следователно те причиняват увреждане на тъканите.
• Черепно-мозъчна травма. Инциденти и удари могат да доведат до увреждане на четенето.

Лечение
Обикновено то е мултидисциплинарно. Включва работа, извършвана от различни професионалисти. Това може да са психолози, логопеди, невролози и невропсихолози.
Когнитивната стимулация и психообразованието са две от най-честите съставки на успешните интервенции.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X