Напишете дума/думи за търсене

Правилото 90/10, което засяга целия ни живот

Само малка част от събитията от нашия живот зависи от случайността, в противен случай ние сами решаваме как протичат дните ни. Това твърди американският писател Стивън Коуви, наричайки го Правило 90/10.

Няма да загубите нищо, ако опитате да го приложите в ежедневието си.

Какво е правилото 90/10?

Факт е, че не може да контролираме 10% от събитията в живота си. Не може да предотвратим повреда на устройството, което използваме, да избегнем забавянето на полета на самолета или да регулираме червената светлина на светофара. Но може да контролираме реакцията си на тези събития.

Останалите 90% от събитията са резултат от нашата реакция. Резултатът от това как се държим в неконтролирана и стресираща ситуация.

Представете си, че закусвате със семейството си. Дъщеря ви случайно разлива чаша кафе върху ризата ви. Скачате, вдигате скандал на детето си, карате се на съпругата си, че е поставила чашата много близо до ръба на масата и хлапето с ученическата си раница я бута, без да иска. Втурвате се в спалнята, за да се преоблечете и след завръщането си виждате плачещата си дъщеря, която не е успяла да си изяде закуската си, но е толкова разстроена, че не успява навреме да излезе от дома ви. В резултат на това тя пропуска училищния автобус или изпуска тролея, който я кара до даскалото. Съпругата ви бърза за важна служебна среща и на вас ви се налага в крайна сметка да закарате дъщеря си на училище. Тъй като закъснявате за работа, ще се впуснете в нарушение на правилата за движение. Пристигайки късно офиса, установявате, че сте забравили нужните документи вкъщи. Денят ви започва лошо и продължава така. Нямате търпение да свърши. Когато се приберете у дома, виждате, че жена ви и дъщеря ви са в лошо настроение. В отношенията ви има напрежение.

Защо имахте лош ден?

А. Защото дъщеря ви случайно разля кафе?
Б. Защото дъщеря ви изпусна автобуса и трябваше да я карате на училище?
В. Защото имаше задръстване по пътя и закъсняхте за работа?
Г. Защото реагирахте неправилно на ситуацията?

Правилният отговор е Г. Вие сте съсипали целия ден за себе си и семейството си чрез реакцията си. Не може да направите нищо за разлятото кафе, но може да контролирате реакцията си.

Всичко може да бъде различно

Кафето се разлива върху ризата ви. Дъщерята е готова да заплаче. Вие казвате: „Не е станало кой знае какво, просто се опитай да внимаваш следващия път“. Влизате в спалнята, сменяте дрехата си. Връщате се в кухнята и виждате през прозореца как детето ви маха за довиждане. След като целувате съпругата си за довиждатне, тръгвате за офиса. Пристигате на работа 5 минути по-рано и поздравявате енергично всички.

Два тотално различни сценария. И двамата започнаха по един и същи начин, но завършиха различно. Всичко е във вашата реакция на събития в живота ви. Разбира се, може да продължите да обвинявате другите за неприятностите си и да се оплаквате, че животът ви не се случва по начина, който искате, но това помага ли да живеете по-добре?

Научете се да реагирате правилно и няма да съсипете деня и живота си

Ако някой ви изпревари на пътя, не се нервирайте. Нека той ви изпревари, не се състезавайте: какво значение има, ако стигнете до службата с няколко секунди по-късно? Помнете правилото 90/10 и не се притеснявайте за това.

Самолетът закъснява, това нарушава графика ви за целия ден. Използвайте това време за четене. Запознайте се с други пътници и проведете приятен разговор.

Няма да загубите нищо, ако се опитате да приложите правилото 90/10 в живота си. Повярвайте, ще се изумите от резултатите.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X