Напишете дума/думи за търсене

Какво е Райски синдром и как ни прави нещастни

Имате спешна кариера, обичащ партньор и мечтания си живот, но въпреки това се чувствате нещастни и празни? Тогава може да страдате от Райски синдром.

Това е състояние, което кара даден човек да се чувства нещастен и недоволен от себе си, въпреки че е постигнал всичко, за което някога е мечтал или се е надявал.
Установено е, че Райският синдром се среща най-вече при хора, които са изключително успешни и богати. Когато те се почувстват така, сякаш в живота им няма какво друго да се преследва и постига, няма нови предизвикателства, които да преодоляват, тогава те са склонни да изпитват психическо и емоционално недоволство.

Това може да е резултат от нарцистичната епоха, в която живеем, смята преподавателят по психология д-р Йонг Уо Го от Университета в Южен Куинсланд. „Хората, които имат нереалистично високи очаквания, никога няма да бъдат удовлетворени, целта им винаги се променя. Изглежда, че светът сега е в подкрепа на развитието на по-нарцистичното отношение."

Тъй като непрекъснато задаваме нов критерий за себе си, колкото и да постигнем, това никога не е достатъчно. Ние сме прекалено заети със себе си, с целите и живота си. Райският синдром е следствие от това, че имате много голямо очакване за себе си и не може да оставим ума си да се отпусне.
Според Daily Telegraph Мадона и Виктория Бекъм се считат за примери за хора, страдащи от Райски синдром.

Повечето от нас имат визия за това какъв да бъде животът ни и как трябва да бъде постигнат. Когато обаче тези две гледни точки са различни и има разминаване, ние изпитваме спешна нужда да запълним празнината и да изпитаме удовлетворение. Това е вид формиране на проблемите. Въпреки това, тъй като умът ни е насочен към търсене на смисъл и цел във всичко, което правим, често може да се обезсърчим от осъзнаването, че няма смисъл да се стремим повече.

Следователно, може да изпитаме Райски синдром на Райския синдром, когато не сме в състояние да се самоопределим и не успеем да разберем кои сме или какво представляваме. Това е особено често при хора, които определят своята идентичност чрез конкретна роля - като предприемачи, ръководители на бизнес, спортисти и дори майки.

Ким Серафини, автор на книгата „Аз съм благодарна за живота”, смята, че този синдром се проявява най-вече, когато се отделим за кратко време от „ролите” си. „Много от нас са толкова увлечени от това, което смятаме за себе си, че не отделяме ролята си през седмицата от това кой сме всъщност през уикенда."

Форма на екзистенциалното отчаяние

Когато имаме изключително високи очаквания от себе си и от живота си, това може да доведе до екзистенциално отчаяние. Райският синдром е една от формите му. Това се основава на убеждението, че човешкият живот има цел и трябва да я разберем, ако искаме да изпитаме щастие и удовлетворение.

3 вида Райски синдром

1. Интроективен

Някои проблеми с психичното здраве - оттегляне, тревожност, депресия, самоубийствено поведение, могат да възникнат, когато болезнено осъзнаем, че сме некомпетентни, тъй като не успяхме да постигнем определена утопична цел. Когато целта е „рай“, преследването й не е нищо друго, освен заблуда. И когато не сме в състояние да постигнем тази цел, ние само в крайна сметка обвиняваме и се срамуваме от своята „некомпетентност”.

2. Безвреден

Втората форма на Райския синдром е по-малко сложна и притежава особена привлекателност. Това се отнася до наслада от процеса на постигане на утопична цел, а не до действителното постижение. „Поети като Константин Кавафис описват това отношение като на пътник, който се наслаждава на пътуването, дори ако пътят е дълъг“.

3. Проективен

Твърдата вяра за притежаването на истината води до развитието на такова психическо отношение. Хората, които изпитват тази форма на синдрома, ще се опитат да помогнат на хората да осъзнаят истината, така че да могат да променят обществото и света като цяло.

Повечето от нас имат своя версия на истината, базирана на това как ние лично виждаме света. Въпреки че споделянето на нашите възгледи и мнения не е непременно лошо, ние също трябва да бъдем отворени към приемането на истините на другите. Въпреки това, когато човек със синдром на проективния рай не е в състояние да убеди другите в своите идеи, те често стават злобни и негодуващи. Те са склонни да станат параноични и вярват, че другите се опитват силно да наранят тях и техните убеждения.

Следователно е изключително важно да се научим да бъдем благодарни за това, което имаме, да оценяваме постиженията си и да се съсредоточаваме върху намирането на решения на нашите текущи проблеми, а не да преследваме абстрактна, утопична идея и цел.

Това може да ни даде възможност да живеем в настоящия момент, да изразим благодарност, да се отворим за получаване на любов и да живеем по-щастлив и удовлетворяващ живот.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X