Напишете дума/думи за търсене

Синдромът на мъченика – как да го разпознаем

Хората със синдром на страдалци използват себеотричането и мъките като начин да дадат смисъл на собствения си живот. Те са готови да поемат ангажимент за живота на околните, но с уговорка - те се надяват да спечелят уважение и похвала от хората около тях.

Най-често техните надежди не са изпълнени - индивидът, заради който са се жертвали, дори не мисли да им благодари. Страдалците са нещастни и не се реализират в живота, тъй като отхвърлят личните си нужди в името на околните.

Определение на Синдрома на мъченика

За „мъчениците“ животът е битка и те смятат себе си за бастион на справедливостта в този жесток свят. Тези хора вярват, че са чудесен пример за безкористност и доброта. Мъчениците са убедени, че добрата им природа може да се предаде на другите. Ако някой обиди страдащия, той няма да остави намира потисника. „Престъпникът” ще трябва да разбере собствената си грешка и да признае, че е наранил необикновен човек.

Страдащите неволно избират непоправими каузи и всичките им действия са обречени на неуспех. Те съзнателно избират половинки, които ги манипулират, лъжат и се противопоставят на усилията на „страдащия“ да ги промени.

Страдалците научават това поведение в ранна възраст, вземат за основа модел на поведение, най-вече от майките си. Тя се е жертвала заради семейството. В опит да запази единството му, майката поема ударите сама и прогнозира лошото поведение на съпруга върху децата. Тъй като личният й живот е доста нещастен, такъв родител често прехвърля недоволството си и мъченичеството си върху потомството. С една дума, търсенето на щастие и собствената им реализация се въртят около децата. За да задоволят родителите си, потомците на „страдащите” нерядко взимат предвид техните желания и стремежи, изоставяйки личните си нужди.

Още в детството бъдещите мъченици осъзнават, че са длъжни да правят жертви, да сдържат собствените си желания и да не се противопоставят на властите. В семейството им най-вероятно са обременени с различни задължения, които не отговарят на тяхната възраст. Хлапето често е длъжно да жертва блаженство и мир, като бди над своите братя и сестри. Това го прави отговорен и радикален индивид с течение на годините и затвърждава убеждението, че човек трябва да живее, за да задоволява нуждите на другите, докато собствените желания трябва да бъдат загърбени.

В зряла възраст мъченикът се тревожи и подкрепя другите, жертвайки личните си предпочитания. Той търси хора, които се нуждаят от помощ, но само такива, които са егоистични и нетолерантни. Той ги предпочита, като демонстрира колко е мил и грижовен, но страдащият не печели признание за собствените си жертви. В стремежа си да спечелят желаната оценка, мъчениците се опитват да свирят на струната на съвестта на потисника. Ако това не помогне, те се опитват да повлияят чрез чувство на вина, викат на помощ хленченето и други видове пасивно- агресивни стратегии.

Цялото им мъчение всъщност е желание да накара хората да се притесняват за тях. Това е тайният код на страдащия. Тъй като не е получил достатъчно любов в ранна детска възраст, той търси подкрепа за себе си в зряла възраст.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X