Напишете дума/думи за търсене

6 причини, поради които другите не ни харесват

Хората може да не ни харесват по милион причини, макар че всеки си има собствена класация в това, което най-силно го вбесява у околните. Има обаче качества, които дразнят почти всекиго.

Прекалено често казвате „аз”

Колкото по-често започвате изречението с „аз”, толкова повече околните се убеждават, че сте егоист, страдащ от мания за самоизтъкване. И започват да ви смятат за високомерни позьори. Постарайте се по възможност да избягвате това лично местоимение и особено да започвате изречението с него – това ще убеди събеседниците ви, че ги уважавате и зачитате мнението им. В двойна степен това правило се отнася за писмената комуникация.

Прекъсвате събеседника си

Умението да изслушваш човека насреща е рядък талант, притежаван от малцина. Подобно поведение не е доказателство, че участвате активно в разговора, а по-скоро, че сте невъзпитан индивид, който бърза да изкаже мнението си (невинаги компетентно) или да демонстрира, че темата на разговора му е безинтересна. Научете се да изслушвате репликите на събеседника си докрай и чак след това да коментирате или да минете на друга тема.

Не отговаряте веднага на електронни писма и не връщате пропуснати обаждания

Етиката и на приятелското, и на деловото общуване предполага бърза реакция на всяко получено съобщение и ако игнорирате писмата и обажданията, значи не уважавате този, с когото общувате. Подобно поведение кара другият човек да мисли, че просто не го уважавате и не се интересувате от него. Ако отговорът ви изисква време, а вие не разполагате с такова в момента, пратете съобщение, че ще пишете или ще се обадите по-късно.

Твърде явно преувеличавате достойнствата и постиженията си

Самохвалството дразни дори в случаите, когато имате морално право на него. А когато не е подкрепено с реални заслуги, вбесява двойно. Прекалената скромност невинаги е добър ход, но със сигурност няма да настрои околните срещу вас. Научете се да говорите за постиженията си спокойно и с чувство за собствено достойнство – именно това предизвиква възхищение и не провокира негативи и завист.

Говорите прекалено тихо

Ако околните се напрягат, за да чуят това, което казвате, до тяхното съзнание стигат по-малко от половината ви реплики. А това може да стане причина за раздразнение у събеседника ви. Научете се да говорите така, че да не ви молят постоянно да повтаряте – така увеличавате и шансовете да ви разберат правилно.

Говорите прекалено силно

Гръмкият глас не е по-добър от тихия, тъй като ви прави да изглеждате невъзпитан и самовлюбен индивид. Не се опитвайте да

се вживявате в ролята на високоговорител – от това няма да станете по-убедителни и репликите ви няма да придобият по-важно значение.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X