Напишете дума/думи за търсене

Защо винаги избираме партньори, подобни на бившите ни

Ако някога е трябвало да прекратите лоша връзка и да решите, че си струва да се запознавате отсега нататък с друг тип хора, вие не сте сами.

Ново проучване на психолози от университета в Торонто обаче твърди, че е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Резултатите от него, публикувани в Proceedings of the National Academy of Sciences, показват, че хората често избират един и същи тип отново и отново.

„Когато хората прекратят връзка, те са склонни да свързват раздялата с личността на бившия си партньор и решават, че сега в бъдеще трябва да излизат с различен тип личност“, казва водещият автор на изследването Юбин Парк. „Нашите изследвания обаче показват, че хората все пак ще се срещнат със същия тип човек и при следващата си връзка.“

Използвайки данни от дългосрочно проучване на семейни или просто влюбени двойки от различни възрастови групи, Юбин Парк заедно със съавтора професор Джеф Макдоналд, сравняват личните качества на 332 стари и нови партньори. Основната им находка била очевидното сходство в типа, който отново и отново избирали за романтична връзка.

Участниците в проучването, както и извадка от техните настоящи и бивши партньори, оценили личните си качества, като способността да правят компромиси, добросъвестност, екстровертност, невротизъм и отвореност да опитат нещо различно. В проучването били помолени да изберат доколко са съгласни с твърдения за себе си като „обикновено съм скромен и сдържан“, „интересувам се от много различни неща“ и „правя планове и ги изпълнявам“ по петстепенна скала.

Анализът на отговорите показал, че настоящите партньори на участниците в експеримента описват себе си като цяло по същия начин като бившите партньори на анкетираните.

„Тази степен на сходство между различни партньори на един и същ човек казва, че хората имат някакъв тип, характеризиращ романтичните им отношения“, казва Макдоналд. "И докато нашите данни няма да ни кажат нищо защо това се случва, трябва да се отбележи, че при избора на романтичен партньор, съответствието с този тип е очевидно по-важно от сходството на партньора с нас."

„Във всяка връзка хората се научават да взаимодействат с личността на партньора си“, казва Парк. „Ако вашият нов партньор е от същия тип като предишния, тогава вече имате определени умения, които ви дават основата за по-ефективно взаимодействие в новите взаимоотношения.“

От друга страна, стратегиите за взаимодействие с определен тип могат да бъдат отрицателни и са необходими повече изследвания, за да се определят плюсовете и минусите на тази тенденция за избор на партньори от определен тип за всяка нова връзка.

„Ако откриете, че имате всякакви проблеми във всяка нова връзка - казва Парк, - може да се замислите дали влечението ви към същия тип допринася за тях.“


Сигурни признаци, че сте с правилния човек

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X