Напишете дума/думи за търсене

Митът за обратната диета

Обратната диета е модел, при който се увеличава приемът на калории с цел поддържане на телесното тегло. Създателите й твърдят, че увеличаването на енергийния прием може да ускори основния метаболизъм и да доведе до дисбаланс в калорийния баланс в полза на разхода.

Какво е обратната диета?
Основната й характеристика е увеличаване на калорийния прием, но с различно разпределение. Има по-голяма консумация на храна сутрин и обяд, а денят се завършва с доста лека вечеря. Трябва да се приемат по-голямата част от калориите преди 17 часа.

Предполага се, че този протокол може да помогне за намаляване на апетита и избягване на тревожност, което определя придържането към много диети. Въпреки това увеличаването на приема на калории трябва да бъде постепенно, за да се постигне желания ефект.
Този хранителен режим може да се пробва след спазвате на хипокалорична диета.

Как работи?
Според привържениците на обратната диета увеличаването на калорийния прием води до по-голям термогенен ефект от храната, както и до повишаване на основния метаболизъм. По този начин тялото трябва да използва повече енергия, вместо да я съхранява като мазнини.

Освен това яденето на по-големи количества храна намалява секрецията на лептин - хормон, който регулира апетита и метаболизма.

Какво определя загубата на тегло?
Истината е, че загубата на тегло не е само резултат от математическо уравнение. Има и други фактори, които могат да имат решаващо влияние. Един от тях е инсулиновата чувствителност, която модулира използването на мазнините от тялото като източник на енергия.

Поддържането на здрава чревна микробиота също може да има значителен ефект върху телесния състав. Храносмилането и усвояването на хранителните вещества, както и тяхното последващо използване, зависи от чревната микробиота.

И накрая, добър нощен сън е друг фактор, който прави разликата. Това е така, защото процесите на възстановяване на тялото се извършват главно по време на почивка. Липсата на достатъчно сън може да промени метаболизма или физиологията на апетита.

Да спите добре, за да отслабнете, е научно доказано, така че адекватната почивка трябва да бъде част от всеки хранителен план.


Съвети за ефективна загуба на тегло

Има по-добри алтернативи от обратната диета, ако целта е да отслабнете. Очевидно трябва да има нискокалоричен прием, но други мерки са също толкова важни. Първият е да практикувате силови упражнения, за да натрупате мускули.

Що се отнася до диетата, ключът е да се консумират пресни храни и да се избягват промишлените свръхпреработени храни. Намалете приема на рафинирано брашно и всякакви производни и увеличете приема на ферментирали млечни продукти.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X